fbpx

Merida, Mexico

Top 10 seværdigheder

Top 10 seværdigheder i Merida, Mexico

Den charmerende storby Merida er hovedstaden i staten Yucatan. Udover at byen fungerer godt som base i forbindelse med udforskning af det omkringliggende område, så rummer selve Merida også et væld seværdigheder, som er værd at se. Ferie med Formål arrangerer rejser til Mexico, hvoraf nogle inkluderer ture til Merida. Her er der inkluderet tid i byen på egen hånd. For at give dig inspiration til, hvad du kan bruge denne tid på, har vi lavet en liste over de 10 seværdigheder, som vi mener, er værd at besøge.  

1. Pladsen Plaza Grande 

Pladsen Plaza Grande (også ofte kaldet Plaza Major eller Plaza de la Independencia) er utrolig smuk og hyggelig og derfor et oplagt sted til et hvil. Udover blot at nyde selve pladsen har du på stedet også mulighed for at opleve noget af den imponerende koloniarkitektur, som præger Meridas bybillede. Du kan bl.a. opleve katedralen Catedral de Mérida fra 1562, rådhuset Palacio Municipal fra 1542 samt en barokkirke fra slutningen af 1500-tallet.   

2. Boulevarden Paseo de Montejo 

Midt i Meridas centrum finder du boulevarden Paseo de Montejo. Med en længde på ca. 6 km er Paseo de Montejo en af de længste boulevarder i verden. Boulevarden, som er opkaldt efter den spanske erobrer Francisco de Montejo, blev anlagt i 1888 for at manifestere at Merida kunne måle sig med rige byer som Mexico City og Paris, som begge har kendte boulevarder, nemlig Paseo de la Reforma og Champs-Elysées.  Selvom at Paseo de Montejo ikke er lige så bred og lang som disse, så er den alligevel værd at se. Med de mange træer og smukke og gamle bygninger, som følges med boulevarden, er den et imponerende syn.  

3. Meridas eneste tilbageværende Hacienda  

Under Mexicos kolonitid blev der anlagt mange såkaldte haciendas. Haciendas var store landejendomme, som blev brugt til produktion af diverse ting. Ofte bestod en hacienda af en plantage, en mine, en fabrik eller en kombination af de tre. De fleste haciendas eksisterer ikke længere, men i Merida har du mulighed for at besøge en stadig fungerende hacienda – Hacienda (navn). Her har du mulighed for at opleve, hvordan produktionen af henequen, som er fibre udvundet fra agaveplanten, foregår. Haciendas er en stor del af den mexicanske historie, og derfor mener vi, at det er et absolut must-see, hvis du befinder dig i Merida.  

FunFact: I dag bliver ordet hacienda ofte brugt om den arkitektur, som associeres med landejendommenes hovedhuse.   

4. Ruinbyen Uxmal 

Ca. 110 km syd for Meridas centrum finder du den imponerende præcolumbianske mayaruinby Uxmal. Uxmal, som i 1996 blev placeret på UNESCOs verdensarvsliste, er vurderet til at være et af de smukkeste præcolumbianske steder i Mexico. Derfor mener vi, at byen er et must-see. I byen kan du opleve imponerende bygningsværker – herunder den 35 meter høje pyramide Pirámide del Adivino [Troldmandens Pyramide] samt regeringsbygningen Cuadrangulo de las Monjas [Det Firlængede Nonnekloster]. Sidstnævnte fik sit navn af spanierne, som syntes af bygningen lignede et spansk nonnekloster.  

5. Naturreservatet Ria Celestun Biosphere Reserve 

Ca. 90 km vest for Meridas centrum finder du det UNESCO-beskyttede naturreservat Ria Celestun Biosphere Reserve. Naturreservatet, som er et vådområde med et areal på næsten 600 km2, er hjemsted for et væld af forskellige fuglearter heriblandt fiskehejrer, sølvhejrer, pelikaner, klirrer, skeænder, blåvingede ænder og skarver. Mest kendt er Ria Celestun Biosphere Reserve dog for sine store flokke af lyserøde flamingoer, som holder til i området om vinteren. Udover at kigge på fugle, som opleves bedst ombord på en båd, som sejler gennem stedets lagune og mangroveskov, har du også mulighed for at opleve og slappe af på nogle at af områdets smukke strande.  

6. Museet Gran Museo del Mundo Maya 

Midt i Merida finder du et af Mexicos vigtigste museer – nemlig Gran Museo del Mundo Maya omhandlende den fascinerende mayakultur, som kan ses overalt i Yucatan. Museet, som er det, man vil kalde ultramoderne, huser fire store permanente udstillinger, som tilsammen rummer mere end 1100 levn fra en fjern fortid. Især er udstillingen om mayakulturen, som den eksisterer i dag, utrolig spændende. Besøger du Merida, og er du bare en smule interesseret i historie, så anbefaler vi, at du besøger Gran Museo del Mundo Maya.  

 

Uxmal

7. Regeringspaladset Palacio de Gobierno 

Et andet must-see i Merida er det smukke regeringspalads Palacio de Gobierno. Paladset, som blev bygget i 1892, er indeni dekoreret med 31 vægmalerier malet af kunstneren Fernando Castro Pacheco, hvilket gør bygningen til noget af et mesterværk. Udover de flotte vægmalerier, indeholder bygningen et museum, Museo Fernando Garcia Ponce, bestående af en stor samling af værker fra forskellige førende mexicanske kunstnere. Udover at nyde bygningens kunst, så kan du også nyde udsigten over Catedral de Mérida og Plaza Grande fra bygningens balkon. 

8. Kunstmuseum Museo Fernando García Ponce-Macay (MACAY) 

Hvis du interesserer dig for moderne og samtidskunst, så skal du besøge museet Museo Fernando García Ponce-Macay eller MACAY, som det ofte bliver kaldt. Museet, som bliver betragtet som en af Yucatans vigtigste, indeholder bl.a. kunst lavet af førende mexicanske kunstnere som Gabriel Ramirez Aznar, Fernando Castro Pacheco, og Fernando García. Udover at se kunst, kan du på stedet også deltage på forskellige workshops, læse en bog på museets biblioteket, shoppe i gavebutikken eller spise på den tilhørende café.  

9. Markedet Mercado Municipal No 2 Santos Degollado 

Kun en kort gåtur fra Plaza Grande finder du markeret Mercado Municipal No 2 Santos Degollado. Dette marked er det perfekte sted at købe en fin souvenir med hjem. Du kan bl.a. købe forskellige produkter lavet af sisal – herunder hængekøjer, panamahatte, huipiles (som er en kjole lavet i maya-stil) samt guayabera (en sommerbluse til men). Udover dette, kan du på markedet også købe forskellige fødevarer. I den forbindelse anbefaler vi, at du gør stop ved Taqueria La Lupita, som sælger byens (hvis ikke Yucatans) bedste tacos.  

10. Danseshowet Yucatecan Serenade  

Befinder du dig i Merida på en torsdag aften, og elsker du lyden af latinske rytmer, så anbefaler vi dig at opleve danseshowet Yucatecan Serenade. Showet, som akkompagneres af live musik, finder sted hver eneste torsdag aften kl. 21 i parken Parque de Santa Lucia, hvilket det har gjort siden 1965. Selve showet er gratis, og kan nemt nydes fra en af de nærliggende restauranter. At se showet er en unik og autentisk oplevelse, og vi mener derfor, at det er et must-see, hvis du befinder dig i Merida, når showet finder sted.