fbpx

Japan: Et paradis for sushielskere

Sushi i Japen

Japan er et langt og smalt land fyldt med bjerge. På grund af dette er mange områder i Japan svære at opdyrke. Til gengæld er landet omringet af hav, fisk og skaldyr er derfor en stor del af det japanske køkken. Fisken og skaldyrene tilberedes og serveres på mange forskellige måder, men den udgave som du nok kender bedst, er den rå udgave, som serveres sammen med kogte marinerede ris – nærmere bestemt: sushi. Sushi, som stammer helt tilbage fra det 2. århundrede, er en af Japans mest kendte retter. I dag er sushi udbredt over det meste af den vestlige verden inklusive Danmark, hvor den første sushibar åbnede i København i 1986.

Overalt i Japan kan du finde spisesteder, som serverer sushi – alt fra små gadekøkkener til eksklusive Michelin-restauranter. Generelt er det muligt at finde god sushi til billige penge (i hvert fald billigere end i Danmark), og er du sushielsker, så må det siges, at Japan er et rent paradis. Dog vil du opleve, at sushi som den serveres i Japan, er meget forskellig fra den sushi, som du kender fra Danmark eller andre vestlige lande. Sushi er en meget fleksibel ret, som nemt kan tilpasses de enkelte landes præferencer. I vesten er vi vilde med at være kreative og eksperimentere med forskellige ingredienser i sushien samtidig med, at vi går højt op i at pynte den, så den er smuk at se på. I Japan derimod anrettes sushien enkelt og de friske råvarer anvendes meget skånsomt. Derfor vil du på menukortene i Japan mest finde nigiri fremfor sushiruller, som vi i vesten er yderst fan af. Nigiri består af to ting, fisk og ris, hvilket tydeligt afspejler enkeltheden i det japanske køkken. I den forbindelse vil du – til forskel fra i Danmark – kunne finde nigiri bestående af mange forskellige – og sikkert også for mange ukendte – slags fisk. Gør dig selv den tjeneste at være åben og smag på de mange forskellige typer af nigiri. Du vil helt sikkert blive positivt overrasket.  

Nu ved du lidt om, hvad du skal forvente af sushien i Japan. Hvis du gerne vil vide endnu mere, så kan du læse lidt videre. Selvom mange beskriver sushi som værende deres livret, så tror vi alligevel, at der findes nogle facts om sushi, som folk ikke var klar over. Vi har hos Ferie med Formål derfor lavet en lille liste over fem fun facts omkring sushi: 

 

Sushi har oprindelse udenfor Japans grænser 

Selvom at sushi ofte bliver set som værende en japansk opfindelse, så er dette faktisk ikke rigtigt. En ret ved navn narezushi, som er sushiens forgænger, bestående af konserveret fisk lagret imellem lag af ris og salt, opstod tæt på Mekong-floden langt fra Japan i det 2. århundrede. I narezushi blev kun fisken spist og risen kasseret. Risen blev udelukkende brugt i forbindelse med at skabe smag samt for at konservere fisken. I det 8. århundrede blev narezushi introduceret i Japan, og i begyndelsen af 1800-tallet blev den udviklet af den japanske kok Hanaya Yohei og gjort til den sushi, som du kender i dag bestående af både fisk og ris.  

 

Ægte wasabi er dyrt 

Den wasabi, som du bliver tilbudt på de fleste sushirestauranter, er ikke ægte wasabi. I stedet er det peberrod og sennepspulver, som bliver farvet grønt for at få det til at se ægte ud. Forklaringen på at denne erstatning bliver serveret er, at ægte wasabi er rigtig dyrt. Ofte vil de restauranter, som serverer ægte wasabi, opkræve ekstra for at opveje omkostningerne.  

 

Det kan tage over 10 år at blive chef sushikok 

At være chef sushikok, eller itamae, i Japan er en titel, som er forbundet med meget prestige og ære, da den kun gives til de bedste af de bedste. Itamae betyder ”foran bordet” og det er altså personen, som har ansvaret for alt, hvad er der foregår på bordet i forbindelse med tilberedningen af sushi. Som sagt er det en titel forbundet med meget prestige og ære, hvilket godt kan forstås, når man finder ud af, at det kan tage over 10 år at erhverve sig titlen! 

På nogle af Ferie med Formåls rejser til Japan har du selv mulighed for at lege itamae for en dag via madlavningskurser, hvor du selv får lov til at prøve kræfter med sushi.  

 

I Japan kan du bestille sushi indeholdende en dødelig giftig fisk 

Hvis du opsøger sushirestauranter i Japan, vil du højst sandsynligt komme til at få muligheden for at bestille sushi med den såkaldte fugu fisk. Fugu, som på dansk kaldes Japansk kuglefisk, er en ekstremt giftig fisk, som indeholder nervegiften tetrodotoksin, som kan slå et voksent menneske ihjel. På trods af dette, er fugu en stor delikatesse i Japan, hvilket desværre også betyder, at der hvert år dør mere end 50 mennesker som følge af akut forgiftning pga. forkert tilberedning af fisken. Giften sidder i skindet og i indvoldene på fisken, og det er derfor ekstremt vigtigt, at fisken fileteres med stor forsigtighed. Det er derfor heller ikke overraskende, at det kræver tildeling af en hel særlig licens for at få lov til at filetere og servere fugu. Hvis du tør smage en af Japans helt store, men også farlige delikatesser, og samtidig ønsker at se morgendagens lys, så følg lige op på, om kokken har den lovpligtige licens, som det altså kræver at filetere fugu.  

 

Der findes mange uskrevne regler omkring, hvordan man spiser sushi 

I Japan findes der mange uskrevne regler om, hvordan man spiser sushi korrekt. Hermed følger en lille liste over nogle af disse uskrevne regler:  

  • Det ses som værende respektløst at tage mere sojasauce i sin skål, end det man bruger. 
  • Det ses som værende ukorrekt at spise nigiri i mere end en enkelt bid. 
  • Det ses som værende forkert at putte wasabi på nigiri, da kokken allerede har placeret det imellem fisken og risen. 
  • Den syltede ingefær, som ofte følger med sushi, ses ikke som værende et tilbehør, som skal ovenpå sushien. Den skal derimod spises imellem stykkerne med det formål at rense ganen.  
  • Det bliver set som værende god skik at tilbyde sin sushikok en sake efter et måltid for at vise, at man satte pris på maden.