fbpx

Sådan holder du en elefantvenlig ferie

Sådan holder du en elefantvenlig ferie

1. Lad dig ikke narre af navnet

Det er efterhånden gået op for de fleste, at elefantridning skader elefanten. Derfor er reservater og organisationer med elefanter, der er reddet fra aktiviteten, blevet mere og mere populær gennem årene. Desværre benytter forskellige elefant camps sig af denne trend, og udgiver sig selv for at være dyrevenlige, trods det hele er en stor turistfælde. Det er til og med sket, at man har opfundet sin egen “dyrevelfærds organisation” som støtter netop denne camp. 

Undersøg derfor de aktiviteter de sælger. Kan elefanten ikke leve i sit naturlige habitat og følge sit naturlige instinkt, er der stor sandsynlighed for, at campen blot er en af de mange turistattraktioner. 

Sådan holder du en elefant venlig ferie

2. En elefantvenlig ferie bør ikke inkludere elefantbadning

Som nævnt ovenfor, er der flere organisationer der udgiver sig for at være dyrevenlige. Da elefantridning blev et problem, indså man hurtigt, at elefant badning ville blive et hit. Her gik flere elefantlejre ind og markedsførte elefantbadning som værende godt for elefantenda man hjalp den med at nedkøle sig selv. Mange organisationer var hurtige til at promote sig selv som værende dyrevenlige, da man tog afstand fra elefantridning. Nogle skrev endda, at de havde reddet elefanten fra tidligere turist attraktioner. Aktiviteten blev hurtigt populært, specielt for børnefamilier, og tusindvis af turister faldt i med begge ben.

Faktum er dog, at elefantbadning skader og stresser elefanten. Desuden lærer den at acceptere de mange turister der omringer den – ofte med vold og manglende mad & vand. Flere steder er elefanten til og med lænket fast under mudderet. Tag afstand fra elefantbadning – også selvom grupperne kun består af 4-6 personer ad gangen. Elefanten ved selv, hvornår de skal nedkøle sig.

Vil du opleve elefanter i Thailand eller i andre lande, kan du hos Ferie med Formål opleve dem med god samvittighed.

3. Fravælg steder der tilbyder fysisk kontakt med elefanten

Undersøg stedet nøje inden du bestiller. Gå eventuelt ind på TripAdvisor og se billeder og kommentarer som tidligere gæster har skrevet. Her inkluderes der ofte billeder. Er der tegn på fysisk kontakt med elefanten? Elefantridning? Elefantbadning? Får man lov til at sidde på en elefant og få taget billeder? Fravælg stedet. 

4. Elefanter bør leve som elefanter

På en safarirejse til Afrika ser du sjældent elefanter alene. Elefanter er sociale og lever i flokke. Det er derfor vigtigt, at elefanter får lov til at omgås andre elefanter. Besøger du et rigtigt elefant reservat eller andre elefant-venlige camps, vil du opleve, at elefanterne får lov til at færdes i store åbne områder. Det meste af dagen går med at græsse og støvbade i naturlige omgivelser. 

Simba Safari

5. Elefant unger

Elefantunger er uden tvivl en af de største turistmagneter en elefant lejr kan have. Besøger du et af de rigtige elefant reservater, vil du opleve, at de ofte ikke har elefantunger. De fleste dyrevenlige reservater yngler ikke deres elefanter. En elefantunge vil i dette tilfælde optage plads fra en tidligere udsat elefant, der ville have langt større gavn af at være i reservatet.

Bliver du tilbudt at være i nærkontakt med en elefant unge, bør du takke nej, og undgå at besøge parken. Vil du opleve elefantunger med god samvittighed, kan du med fordel prøve en safari i Kenya. Her samarbejder vi med et elefantbørnehjem, der passer forældreløse elefanter. 

6. Sådan bekæmper du krybskytteri

Elefantparker og aktiviteter er mest udbredt i Asien. Men i flere afrikanske lande lider elefanterne også. Her er det især krybskytteri der er den helt store grund. I Afrika kan man sælge stødtænder fra både elefanter og næsehorn for store summer. Stødtænder er i mange afrikanske lande et statussymbol. Flere og flere organisationer bekæmper aktivt krybskytteri, ved blandt andet at overvåge elefanterne fra helikoptere og kameraer. Desuden uddanner man lokale inden for IT, naturbevaring og madlavning, så de får et job, og dermed ikke behøver at leve af krybskytteri. På flere af vores rejser til Kenya, besøger vi disse organisationer. En af de mest kendte, er Ol Pajeta Conservancy.

7. Undgå køb af souvenirs fra forkerte parker

Køb af souvenirs er som at donere penge til en organisation. Pengene går til at bevare parken, ligesom alle andre forretninger. Undersøg nøje parken du ønsker at købe souvenirs fra. Hvilke souvenirs tilbyder de? Kan du købe ting lavet af stødtænder? Hvordan opererer parken? Tilbyder parken nærkontakt med elefanter og andre dyr? Tænk altid på hvem og hvad du støtter. 

8. Donér til de rigtige organisationer

Heldigvis findes der mange organisationer, som er skabt udelukkende for at styrke dyrevelfærdet. Vil du donere penge til en sådan organisation, eller adoptere en elefant? Kontakt Ferie med Formål. Så kan vi sætte dig i kontakt med en elefant-venlig organisation, hvor pengene går til et godt formål. 

9. Oplev elefanterne med god samvittighed

At opleve elefanter har altid været et af højdepunkterne på en ferie – og er det stadigvæk. Specielt for børnefamilier. Vigtigt at vide er, at man sagtens kan opleve elefanter uden at de behøver at være i fangenskab, og dermed holde en elefantvenlig ferie. Kontakt Ferie med Formål hvis du ønsker at opleve elefanter i fri natur eller på et rehabiliteringscenter. Du kan også kontakte organisationer som World Animal Protection, der aktivt går ind for et bedre dyrevelfærd.

10. Del din oplevelse med andre

Har du besøgt et rehabiliteringscenter eller en elefantpark som ikke tilbyder skadelige aktiviteter, men faktisk passer på dyrene? Brug 2 minutter på at skrive en anmelde på sidens Trustpilot eller TripAdvisor. 

Vil du opleve elefanter med god samvittighed? Få muligheden på vores dyrevenlige rejser.