fbpx

Kibale Forest National Park

Kibale Forest National Park

På vores rejse til Uganda er det tid til at komme ud og få en eventyrlig dyreoplevelse, når vi sammen med en ranger skal ud og lede efter chimpanser i Kibale Forest National Park. Skoven er 766 km² og ligger i en højde af 1100-1600 meter i det nordøstlige hjørne af Queen Elizabeth National Park. Mellem de 2 parker er der en 180 km lang beskyttet korridor, som de vilde dyr anvender som en passage.

Kibale Forest er et af de få steder i verden, hvor vi stadig kan opleve chimpanser i den vilde natur. Den tropiske skov er hjemsted for ca. 1500 chimpanser og 12 andre primater, heriblandt den sort-hvide Colobusabe, den rødhalede abe og den hvidkindet Managbey. Chimpansen er, sammen med gorillaen, menneskets nærmeste slægtning, som vi deler 98-99% af vores gener med.

De voksne chimpanser kan blive op til 160 cm høje og veje op til 70 kg. Trods deres mindre højde og drøjde i forhold til mennesker er de mange gange stærkere end os. Chimpansens krop er dækket af sortbrune hår, men ansigt, fingre, håndflader, tæer og fodsåler er hårløse. I lighed med mennesket har chimpansen modsatstillede tommelfingre. Dens storetå er dog også modsatstillet, så den langt bedre kan gribe med tæerne. Chimpanserne lever i store familiegrupper med op til 150 medlemmer, men oftest holder de sammen i noget mindre grupper. De bevæger sig både på jorden og i træerne. For det meste går de på fire ben, men over kortere distancer kan de godt bevæge sig på to ben. Deres føde består hovedsageligt af blade, frugter, frø og nødder, men bliver suppleret med insekter og nedlagt bytte. Chimpanser kan jage og nedlægge leopardunger, andre aber og endda chimpanser fra andre familiegrupper. I jagten på insekter demonstrerer chimpanserne en formidabel evne til at fremstille redskaber. En evne, der definitionsmæssigt længe var forbeholdt mennesket som et af de grundtræk, der adskilte os fra dyrene. De kan forme små grene, så de fungerer som fiskestænger, der er perfekte til at stikke i hullerne i et termitbo og fiske termitterne frem med.

På vores tur rundt i skoven vil vores ranger fortælle os om flora og fauna, og hvordan chimpanserne lever i den tætte regnskov. Regnskoven er hjemsted for en del andre store dyr, bl.a. skovelefanten, som er mindre end den mere kendte savanneelefant, dens stødtænder er lige og peger nedad i modsætning til savanneelefantens der har buede stødtænder, og så den har mere runde ører, hvor savanneelefantens er mere spidse. For botanikinteresserede er regnskoven et rent mekka, da den har en overvældende variation af store og interessante træer, hvoraf de gigantiske figentræer er særligt imponerende og tiltrækker mange fugle og aber. Især chimpanserne elsker de modne figner. Sammen med vores ranger vil vi bevæge os i mindre grupper, og nyde synet af chimpanserne der svinger sig i træerne, leger med hinanden og indtager deres føde. Vi vil formentlig høre dem længe før vi ser dem, da de larmer og skriger meget som en del af deres kommunikation. Men når vi først ser dem, så får det nærmest ens hjerte til at sidde op i halsen af bare benovelse. For mødet med chimpanserne er både en enestående og en helt igennem fantastisk oplevelse.

Uganda og Rwanda: Afrikas grønne perler