fbpx

Lesotho - 'The Kingdom of the sky'

Gennem Drakensberg-bjergene mod Lesotho

Vi skal gennem det betagende bjerglandskab i Royal Natal National Park. Forbi Amfiteatret, som er en kæmpemæssig klippeflade, der måler hele 5 km i længden, og som betragtes som en af de mest imponerende klippeflader på jorden. Fra toppen af Amfiteatret falder verdens næsthøjeste vandfald Tugela Falls med imponerende 948 meter ned til bunden. Vi befinder os i Drakensberg-bjergene. Mount-Aux-Sources udgør det højeste punkt i de nordlige Drakensberg med sine 3.254 meter over havets overflade. Herfra begynder Sydafrikas længste flod Orange River sin rejse mod vest gennem hele Sydafrika, hvor den til sidst ender ud i Atlanterhavet.

Vi krydser grænsen til det lille smukke kongedømme Lesotho, der er verdens højeste beliggende land. Det laveste punkt i landet er ca. 1.450 meter over havets overflade og hele 80% af landet ligger over 1.800 meter over havet, hvorfor landet også kaldes ”Kingdom of the Sky”. Landet med et indbyggertal på 2,1 millioner indbyggere og et samlet areal på 30.355 km² (på størrelse med Belgien), er totalt omkranset af Sydafrika.

Der har boet mennesker i Lesotho i over 50.000 år. De første indbyggere var jægere og samlere fra San-folket. Fra 1400-taller indvandrede flere bantu talende stammer, bl.a. Sesothotalende mennesker, som i dag udgør landets befolkning. Lesotho kan reelt set oversættes til ”det sotho-talende folks land”. 

Nutidens Lesotho opstod som en samlet stat under Kong Moshoeshoe i 1822, der var en samlende leder for Basothoerne. I 1800-tallet var der mange krige mellem de forskellige afrikanske stammer, mens boerne bosatte sig i Moshoeshoes kongedømme. Basothoerne trak sig tilbage til bjergene for at forsvare sig bedre mod de militært overlegne boere, mens Kong Moshoeshoe søgte støtte fra briterne. 13. december 1843 blev Basotholand anerkendt som britisk protektorat.

Amfiteatret

Amfiteatret i Drakensberg-bjergene

Basotholand blev administreret separat og undgik dermed at blive en del af den sydafrikanske union, da den blev etableret i 1910. Briterne etablerede en vis grad af selvstyre gennem et nationalt råd og en overhøvding. Den 4. oktober 1966 opnåede landet fuld afhængighed fra briterne og ændrede samtidig navnet til Lesotho.

Lesotho er, i lighed med Danmark, et konstitutionelt monarki, hvor kongen har en symbolsk rolle. Den udøvende magt ligger hos regeringen, styret af en premierminister. Parlamentet består af en nationalforsamling, der er demokratisk valgt, og et senat. Senatet består af 22 overhøvdinge, hvis medlemskab er arveligt, og hvor halvdelen er udnævnt af kongen, som handler på råd fra premierministeren.

Økonomisk er landet meget afhængigt af Sydafrika, og deres lokale valuta er knyttet til den sydafrikanske rand. Mange sothoer arbejder i Sydafrika især i deres mineindustri. Vand er Lesothos eneste betydelige naturressource, og landet er næsten selvforsynende med elektricitet fra vandkraft. De eksporterer vand og elektricitet til Sydafrika, og eksporterer desuden diamanter, uld og mohair. Som et kuriosum kan det nævnes, at landet er den største eksportør af beklædningsgenstande til USA fra Afrika syd for Sahara.

På vores rejser til Sydafrika med dansk rejseleder, overnatter vi i den fjerntliggende landsby Malealea, der ligger gemt i Makhomalong-dalen ved foden af de majestætiske Maloti-bjerge i det sydvestlige Lesotho. Omgivet af et landskab med bølgende bjergskråninger, høje aloe vera planter og den rødbrune glød der skinner over bjergene fra solen, er denne meget landlige landsby det ideelle sted at nyde naturen og stilheden. Vi bor i små runde hytter på Malealea Lodge, hvorfra vi kan høre fuglefløjt og klangen fra klokkerne fra de græssende får.

Se også et pragteksemplar af en rundrejse når vi besøger Sydafrika, Eswatini og Lesotho.