fbpx

Mphambo og Shangaan-Tsonga-stammen

Mphambo og Shangaan-Tsonga-stammen

På en rejse til Sydafrika bør man ikke snyde sig selv for et besøg hos nogle af de lokale stammer. Hos Ferie med Formål går vi meget op i, at besøgene giver mening for de lokale. Det vil sige, at hos os, bevæger vi os ud i de områder, hvor turismen er ikke-eksisterende.

Den sorte sydafrikanske befolkning er opdelt i 4 store etniske grupper: Nguni (Zulu, Xhosa, Ndelebe og Swazi), Sotho, Venda og Shangaan-Tsonga. Tsonga-folket består af flere forskellige grupper, herunder Shangaan-folket. Dannelsen af de 2 folk er, som så mange andre af stammerne fra det sydlige Afrika, påvirket af den berygtede og succesfulde Zulu-konge Shaka. Hans onkel Dingiswayo, der var lederen af et lille høvdingerige, blev dræbt af en gruppe fjender. I sine bestræbelser på at hævne drabet udnævnte Shaka Zulu krigeren Shoshangane til sin general. Med ham i spidsen ønskede Shaka at indtage og besejre de omkringliggende høvdingeriger bl.a. i Mozambique, hvor Tsonga-folket huserede. Da Shoshangane ankom til området blev han betaget af landets skønhed og frugtbarhed, såvel som af folks ydmyghed og venlighed. Han besluttede derfor at bosætte sig og skabe sin egen stamme – den stamme som vi i dag kender som Shangaanstammen. I dag findes stammen i Mozambique, det sydøstlige Zimbabwe og den nordøstlige del af Sydafrika.

På vores rejser til landsbyen Mphambo, vil vi opleve den samme venlighed og gæstfrihed, der altid har kendetegnet stammen. Mændene tager sig typisk af kvæget, mens kvinder tager sig af dyrkningen af jorden. Når vi ankommer, vil vi møde den lokale høvding, som vil introducere os til landsbyen og dens beboere. Mens vi bliver budt på forskellige lokale retter, får vi et unikt indblik i landsbybeboernes hverdag, hvor de fortæller os om deres kultur, skikke, historie, dagligdag og forhold til deres forfædre.

Vi vil møde den lokale medicinmand, som vil give os en nærmere indføring i hvordan de anvender planter og urter til at forebygge og kurere forskellige sygdomme. Vi vil også opleve deres traditionelle dans og musik – det er en musikgenre, som er kendetegnet ved et ekstremt hurtigt tempo og specielt skabt til en dansestil med fokus på fodarbejdet. Hvis I har mod på det, kan I blive budt op til dans.

Besøgene i de lokale landsbystammer er inkluderet i rejsernes pris. Beløbet går til landsbybeboerne, og ved hjælp af dit besøg, er du med til at støtte stammen økonomisk. Du får ligeledes en oplevelser, du aldrig vil glemme.

Det er ikke for sjovt, at Sydafrika omtales som landet, hvor hele verden er samlet i ét land. I Sydafrika finder du et hav af muligheder. Læs flere seværdigheder her.

Se alle vores rejser til Sydafrika med dansk rejseleder.

zulukongen shaka
mphambo village 2