fbpx

Cape Town - The Mother City

Med Ferie med Formål rundt i Cape Town

– Dette oplever vi

Cape Town kan, uden at overdrive, betragtes som en af verdens smukkeste byer. The Mother City, som den benævnes af de lokaler, ligger smukt omkranset af Taffelbjerget og Atlanterhavet. Mange rejsende elsker denne unikke by med sin fascinerende historie, interessante kultur, naturlige skønhed, prisvindende vine og afslappede livsstil.

På flere af vores rejser til Sydafrika med dansk rejseleder, besøger vi Cape Town. Vi begynder besøget med en spændende byrundtur i den smukke Company’s Garden, der er landets ældste park og omgivet af historiske bygninger. Haven blev oprindeligt bygget som en forsyningsstation for de skibe fra Hollands Østindisk Selskab, der rundede spidsen af Afrika på deres vej til Asien. Efter måneder på havet kunne deres skibe blive fyldt op med friske råvarer dyrket i haven – deraf navnet ”selskabets have”.

Derfra går vi videre til det livlige Green Market Square, der i dag er Cape Towns loppemarked. Pladsen blev oprettet i 1696 under den hollandske besættelse af Kapkolonien. I de mere end 300 år har pladsen tjent mange formål. I begyndelsen blev den brugt som markedsplads, hvor de friske grøntsager, som blev dyrket i Company’s Garden, blev solgt sammen med slaver. Sidenhen blev det opført et vagthus, som var hovedkvarter for Kapkoloniens borgerpatruljer, som patruljerede og holdt øje med eventuelle brande.

Eshowe, Zululand

Med tiden blev pladsen mere og mere forfalden og endte i 1950’erne med at blive til en parkeringsplads. Men i 1989 rejste pladsen sig fra asken, da et vigtigt historisk øjeblik udfoldede sig her: ”Purple Rain-protesten” mod Apartheid. Da demonstranterne ankom til pladsen, blev de mødt af politiets vandkanoner, der sprøjtede lilla farvestof på dem alle.

En af demonstranterne sprang op på kanoen og forsøgte at omdirigere den væk fra skaren af folk og i stedet mod hovedkvarteret for Apartheid-regeringen, hvis bygninger blev farvet lilla! I dag er pladsen, som nævnt, et loppemarked, hvor der kan købes alt hvad hjertet begærer lige fra tøj til afrikansk kunsthåndværk.

 

Cape Malaydistrikt Bo-Kaap, Robben Island & Devils Peak

Vi fortsætter dagens sightseeing med en slentretur gennem det farverige Cape Malaydistrikt Bo-Kaap. Bydelen stammer oprindeligt fra 1760’erne, da mange mindre huse blev bygget og lejet ud til slaver. Indbyggerne blev kendt som Cape Malay, og kom fra Malaysia, Indonesien og den øvrige del af Afrika for at arbejde i Kapkolonien. Husene i bydelen er en blanding af hollandsk og victoriansk arkitektur i markante flerfarvede rækker på stejle brostensbelagte veje. Farvevalget siges at tilskrives det faktum, at da husene var til leje skulle de være hvide. Da reglen endelig blev ophævet, og slaverne fik mulighed for at købe husene, blev alle husene malet i lyse farver af deres ejere som et udtryk for deres frihed.

Indlægget fortsættes nedenfor…

Rejse til Cape Town & Victoria Falls

Hvis man ønsker at opleve fængselsøen Robben Island, der husede Nelson Mandela i 18 år, og i dag fungerer som museum, køres der fra Bo-Kaap til afgangspladsen for udflugtsbåden. På øen guides turene af tidligere politiske fanger fra øen, hvilket giver de besøgende en virkelig unik indsigt i øens historie og personlige beretninger om fængselslivet. Båd- og rundturen tager ca. 3,5 timer og kan tilkøbes for 720,- sydafrikanske rand (ca. 275,- danske kroner).

Ellers kører vi fra Bo-Kaap til mindesmærket for Cecil Rhodes på Devil’s Peak. Mindesmærket blev bygget i 1912 for at ære mindet om engelskfødte Cecil Rhodes, der levede i Sydafrika fra 1853 til sin død i 1902, og i perioden 1890-1896 var premierminister i Kapkolonien. Monumentet består af 49 trin – et for hver af de år Rhodes boede i Sydafrika. Når vi kommer helt op til toppen, bliver vi bliver belønnet for vores anstrengelser med det mest fantastiske syn ud over byen fra Table Bay til False Bay.

Derfra fortsætter vi til Kirstenbosch National Botanical Garden. Kirstenbosch er beliggende på Taffelbjergets skråninger og betragtes som en af verdens smukkeste botaniske haver. Haven blev anlagt i 1913 og er hjemsted for mere end 7.000 forskellige plantearter alle oprindeligt fra det sydlige Afrika. Den botaniske have kom på UNESCO’s verdensarvsliste i 2004.

Om eftermiddagen kører vi til Victoria & Alfred Waterfront. Havneområdet er et sandt eldorado for livsnydere med dets udvalg af specialforretninger, markeder, restauranter og underholdning.

Middagen indtager vi på Restaurant Gold, der er en pulserende panafrikansk oplevelse i hjertet af Cape Town. Vi sidder i en historisk gammel gårdsplads, hvor vores sanser bliver vækket af et overdådigt festmåltid af afrikanske specialiteter og lokale afrikanske rytmer.

Indlægget fortsætter under billeder…

Cape Town

Ferie med Formål kombinerer besøget i Cape Town med byens omkringliggende seværdigheder. Herunder:

Boulders Beach

På Boulders Beach finder vi en koloni på godt 3000 Jackass-pingviner. Pingvinerne er yderst fascinerende og meget fotogene, så benyt endelig lejligheden til at tage nogle uforglemmelige billeder.

Kap Det Gode Håb og Cape Point

Her, helt på spidsen af Afrika, hvor en af de største havklipper i verden kaster sig ud i et stormfuldt hav, er der både drama og ro. Små bugter og bløde hvide sandstrande tilbyder de perfekte betingelser for at opleve forskellige dyrearter såsom antiloper, bjergzebraer og strudse. Vi går en tur rundt i de fantastiske omgivelser og stiller op til fotografering foran det verdensberømte Cape Point-skilt.

Cape Peninsula

Landskabet er fantastisk med snoede bjergveje, der skærer sig ind i klipperne højt over det brusende hav.

Taffelbjerg (Table Mountain)

Her vil svævebanen tage os op i 1100 meters højde. Heroppe har vi den mest fantastiske udsigt ud over byen og havet. Der er mulighed for at gå lidt rundt og nyde Cape Town set fra de højere luftlag.

En rejse til Cape Town kan med fordel kombineres med safari samt en tur på Garden Route.

Tak fordi du læste med.