fbpx
Suveræne Sydafrika: En verden i ét land

Suveræne Sydafrika: En verden i ét land

Ferie med Formål har skræddersyet en 17-dages kombineret kultur- og safarirejse, som giver jer muligheden for at opleve Afrikas mest imponerende vildtreservat med verdens største koncentration af vilde dyr, de mest enestående naturscenarier, sightseeing i storbyer, samt besøg hos lokale stammer i både Sydafrika, eSwatini og Lesotho – alt sammen i selskab med en dansktalende rejseleder.

Rejsens beskrivelse

Oplevelserne står nærmest i kø på denne rejse, der bringer jer gennem Sydafrika og de 2 små kongedømmer eSwatini (Swaziland) og Lesotho. I bliver ledsaget af en dansk rejseleder, en lokal rejseleder og en erfaren chauffør, der vil gøre alt hvad der står i vores magt for at I får en uforglemmelig rejse. Rejsen foregår i moderne og komfortable køretøjer med aircondition. Mellem Johannesburg og Cape Town køres der i tog. Når I er på game drive køres der i åbne 4-hjulstrækkere, så I kan nyde dyrelivet fra første parket. Rundrejser i Sydafrika når det er allerbedst.

Ønsker du at se flere spændende forslag på rundrejser i Sydafrika? Se vores rejser til Sydafrika.

En rejse til fordel for alle

Rejsen indledes i den nordøstlige del af Sydafrika. Her kommer vi kommer ud og oplever den smukkeste naturrute i Sydafrika – Panoramaruten, hvor vi ser den spektakulære Blyde River Canyon, en 25 kilometer lang kløft der skærer sig gennem landskabet.

Dyrelivet opleves på nærmeste hold i Krüger National Park, i verdens ældste naturreservat Hluhluwe iMfolozi Game Reserve og i Afrikas største vådområde iSimangaliso Wetland Park. Vi skal opleve en af de smukkeste bjergkæder i verden, når vi snører støvlerne og begiver os på vandretur rundt i Drakensberg. Vi kommer på tur rundt i Sydafrikas administrative hovedstad, Pretoria, hvor vi tager et par skridt tilbage i tiden og lærer mere om landets historie.

Vi besøger Sydafrikas største by, Johannesburg, der på mange måder indkapsler selve sjælen af Sydafrika. Her besøger vi den mest berømte af alle townships Soweto; oplever den eneste gade i verden der har huset 2 modtagere af Nobels fredspris; og besøger Apartheid Museet. Mellem Johannesburg og Cape Town kommer vi på en 1600 kilometer lang togrejse, der er en af de allerbedste måder at opleve landskabet på. Vi oplever Cape Town, som af mange betegnes som verdens smukkest beliggende by. Her skal vi på en byrundtur, hvor vi blandt andet oplever det farverige Bo-Kaap og byens livlige havnefront. Vi kommer ud til Atlanterhavet, hvor vi skal se både sæler og pingviner.

I både Stellenbosch og Franschhoek besøger vi vingårde, der har eksisteret i mere end 300 år, og hvor vi får lov at smage på nogle af de himmelske dråber der laves i disse områder. Men ingen rundrejser i Sydafrika er fuldendte før vi har besøgt de lokale stammer, langt væk fra den klassiske turisme. Derfor skal vi besøge både Shangaan-stammen og zuluerne i Zululand, hvor vi kan få et indblik i dagligdagen for lokalbefolkningen. Vi får en oplevelse ud over det sædvanlige, når vi besøger en medicinmand, og får en unik indføring i den traditionelle religion. Vi rejser også til de 2 små kongedømmer eSwatini og Lesotho, hvor vi oplever de 2 landes særegne kulturer og traditioner på nærmeste hold.

Få et tilbud på rejsen

Alle vores rejser er skræddersyede eksempler. Du kan enten bestille rejsen som den er, eller skræddersy din helt egen rejse. Udfyld formularen eller kontakt os - så hjælper vi dig. Priserne som er vist er fra-priser med afrejse i lavsæsonen.

Inklusiv fly

Inkl. fly

Antal dage

19 dage

6 personer

Sværhedsgrad: Let (T1)

Sværhedsgrad: Let (T1)

Denne rejse indeholder let trekking på panoramaruten og ved Drakensberg. Trekkingen er i let terræn og her kan alle være med. Almindelige gode sko anbefales. Læs mere om vores sværhedsgrad gradering.

T1

Fra pris:38.497 DKK / pr. pers

Få et tilbud på rejsen

Ved at benytte formularen accepterer du, at vi gemmer dine data i op til 6 mdr.
Kontakt os i tilfælde af, at du vil have dine data slettet.

Følgende er inkluderet i rejsen

Du kan blandt andet se frem til… 

 • Flybillet tur/retur fra Danmark
 • Transfer til/fra lufthavn i Afrika.
 • Alle nævnte game-drives i landcruiser.
 • Togrejse fra Johannesburg – Cape Town
 • Dansktalende rejseleder.
 • Engelsktalende lokalguide.
 • Engelsktalende chauffør.
 • Gebyrer til Nationalparker.
 • Drikkepenge til lokalguider.
 • 17 x morgenmad.
 • 2 x frokost.
 • 11 x aftensmad.
 • Alle skatter og gebyrer i Danmark.

Følgende er ikke inkluderet i rejsen

 • Måltider der ikke er nævnt ovenfor. (kan tilkøbes)
 • Drikkevarer.
 • Visum.
 • Afbestillingsforsikring.
 • Alt som ikke står nævnt under ‘inkluderet’.

Krüger National Park

Glæd dig til en actionfyldt safari rejse i Krüger National Park – parken der er kendt for at have en af verdens største koncentrationer af
dyrearter.

Cape Town

Eller ‘The Mother City’ som den kaldes af de lokale. Byen betragtes som en af verdens smukkeste byer.

Et indblik i den lokale hverdag

Vi besøger landsbyer og skoler og fået et unikt indblik i den lokale hverdag. En oplevelse, du aldrig vil glemme.

Et glimt af Sydafrikas barske fortid

Vi besøger flere kendte områder og townships der bl.a. tager dig med tilbage til det barske apartheid-styre.

En fantastisk togrejse

Vi kommer på en 1600-kilometer lang togrejse gennem Sydafrikas fantastiske natur. Togrejsen er en ferie i sig selv!

Panorama ruten - Sydafrikas smukkeste rute

Vi skal ud på Sydafrikas smukkeste naturrute – Panoramaruten – i den nordøstlige del af landet. Rutens mest fascinerende område er det spektakulære Blyde River Canyon.

Dagsprogram

Dag 01 - Afrejse fra Danmark

Vi rejser fra Danmark med bedst mulig flyløsning til dine valgte datoer.Vi rejser fra Danmark og ankommer til Johannesburg imorgen. Undervejs vil der være minimum én mellemlanding.

I enkelte tilfælde vil ankomsten være samme aften.

Dag 02 - Ankomst til Johannesburg og videre til Soutpansberg
johannesburg

Velkommen til Johannesburg

Når I er kommet vel gennem paskontrollen i lufthavnen står jeres danske rejseleder, lokale guide og chauffør klar til at byde jer velkommen. Vi fortsætter dagens rejse med at køre mod den spektakulære bjergkæde Soutpansberg i den nordlige Limpopo-provins, der er kendt som indgangen til de tre nabolande – Mozambique, Zimbabwe og Botswana. Vel fremme til vores lodge, er eftermiddagen til fri disposition, hvor der er mulighed for at slappe af efter en lang rejse.

Vi overnatter på det 4-stjernede hotel Shiluvari Lakeside Lodge, der er beliggende på 30 hektar naturlig vegetation. Vi kan være heldige at se vandbukke og kuduer, som jævnligt besøger området.

Kørsel: Ca. 425 km.

Dag 03 - Soutspansberg – landsbybesøg - Hoedspruit
mphambo villageEfter en god nattesøvn er det tid til en særlig oplevelse, når vi skal se hvordan folk bor og lever i dette område. For ingen rejser til det afrikanske kontinent er fuldendt førend vi har mødt den lokale befolkning på deres præmisser – et autentisk møde langt væk fra klassisk turisme. Så dagen tilbringer vi i landsbyen Mphambo, der er beboet af folk fra Shangaan-Tsonga-stammen. Den sorte sydafrikanske befolkning er opdelt i 4 store etniske grupper: Nguni (Zulu, Xhosa, Ndelebe og Swazi), Sotho, Venda og Shangaan-Tsonga.

I landsbyen Mphambo vil vi opleve den samme venlighed og gæstfrihed, der altid har kendetegnet stammen. Mændene tager sig typisk af kvæget, mens kvinder tager sig af dyrkningen af jorden. Når vi ankommer, vil vi møde den lokale høvding, som vil introducere os til landsbyen og dens beboere. Mens vi bliver budt på forskellige lokale retter, får vi et unikt indblik i landsbybeboernes hverdag, hvor de fortæller os om deres kultur, skikke, historie, dagligdag og forhold til deres forfædre.

Vi vil møde den lokale medicinmand, som vil give os en nærmere indføring i hvordan de anvender planter og urter til at forebygge og kurere forskellige sygdomme. Vi vil også opleve deres traditionelle dans og musik – det er en musikgenre, som er kendetegnet ved et ekstremt hurtigt tempo og specielt skabt til en dansestil med fokus på fodarbejdet. Hvis I har mod på det, kan I blive budt op til dans. 

Efter en minderig dag er det tid til at tage afsked med landsbyen og køre til vores lodge for de næste 2 nætter. Vi overnatter på det 4-stjernede hotel Kubu Safari Lodge, der ligger i et stort privat naturreservat lige uden for Krüger National Park. Mens vi nyder en sundowner og absorberer dagens indtryk, kan vi være heldige at se giraffer eller antiloper der defilerer forbi.

Kørsel: Ca. 250 km.

Dag 04 - Krüger National Park
løve

Løven udgør én ud af afrikas ‘Big 5’

I dag skal vi tidligt op og have en hel dags game drive i Sydafrikas største nationalpark, der har et areal på næsten 20.000 km². Krüger Nationalpark blev etableret i 1926 og åbnede portene for de første 3 gæster i 1927. I dag kan parken prale af at have en af verdens største koncentrationer af dyrearter – mere end 140 forskellige pattedyrsarter, mere end 100 forskellige krybdyrsarter og mere end 500 fuglearter. Landskabet i parken er meget varieret, og der er mange permanente floder og vandhuller, hvilket er årsagen til at mange af arterne har deres tætteste bestande her – 90.000 impalaer; 27.000 bøfler; 18.000 zebraer; 12.000 elefanter; 9.000 næsehorn; 5.000 giraffer; 3.000 flodheste; 1.600 løver og 1000 leoparder. Så på dagens game drive er der en stor chance for at vi kan komme til at opleve The Big Five – næsehornet, løven, leoparden, elefanten og bøflen. Udtrykket stammer helt tilbage fra 1800-tallet, hvor man gik på storvildtjagt til fods.

Jagerne vurderede, at disse fem dyr var dem der var sværest og farligst at nedlægge. Så selv om begrebet stammer fra en svunden tid, så er der ikke ændret ved at det stadig er en bedrift og kræver en del held at spotte disse fem dyr.

Men uanset hvilke dyr vi oplever på dagens game drive er det altid en kæmpe oplevelse. At sidde og betragte gazellerne, der elegant springer gennem græsset. Eller girafferne, der strækker sig lige det længere for at kunne indtage bladene fra de karakteristiske akacietræer. Eller de store flokke af zebraer, hvor hvert eneste af deres mønstre er unikke som menneskers fingeraftryk. Eller geparden, der med sin slanke og atletiske krop er verdens hurtigste pattedyr. Vi kører rundt i en åben 4- hjulstrækker for bedre at kunne nyde og betragte dyrelivet.

Dag 05 - Hazyview – Panoramaruten – eSwatini (Swaziland)

swaziland landsbyEfter en skøn nattesøvn er det tid til en dag, der i den grad er dedikeret til naturoplevelser. Vi skal ud på Sydafrikas smukkeste naturrute – Panoramaruten – i den nordøstlige del af landet. Rutens mest fascinerende område er det spektakulære Blyde River Canyon. Den 25 kilometer lange og 1,4 kilometer dybe kløft, er den næststørste canyon i Afrika, og er et af naturens store vidundere på kontinentet.

I området finder vi God’s window. Når I ser gennem ”vinduet”, forstår I hvorfor det bærer dette navn – med en storslået udsigt over kløfter, klippeformationer og vandfald er dette virkelig et område med betagende naturskøn pragt.

The Three Rondavelles er tre meget smukke og iøjnefaldende klippeformationer, der i udseende minder om de runde hytter, vi finder i mange lokale landsbyer rundt omkring i Afrika. Vi kommer også til at opleve de geologisk meget imponerende Bourke’s Luck Potholes, som er cylindriske klippeskulpturer formet af vanderosion gennem tusinder af år.

Efter vi har udforsket de naturskabte omgivelser er der tid til at krydse grænsen, og fortsætte rejsen til det lille kongerige Swaziland eller som det retvis hedder i dag eSwatini. Navneændringen skete i april 2018, da kongen ønskede at omdøbe landet efter sin etniske befolkning swazi – eSwatini betyder ”Swaziernes land” – men også fordi mange, ifølge kongen, forvekslede landet med ”Switzerland”. Vi vil opleve landets stolte traditioner og kultur på nærmeste hold, når vi om eftermiddagen skal ud at besøge en lokal landsby, og lære mere om den lokale livsstil.

Vi overnatter i Mlilwane Wildlife Sanctuary, der er beliggende i ”Ezulwini Valley” (Valley of Heaven). Vores camp er indhegnet og ligger i det sydlige hjørne af området, hvor der er udsigt til zebraer, impalaer, vortesvin og nyala-antiloper. Vi bor i traditionelle græskuppelformede hytter, så vi kan føle os som ”swazier” for en nat.

Kørsel: Ca 377 km.

Dag 06 - eSwatini – Hluhluwe iMfolozi Game Reserve - Saint Lucia
flodheste

Flodheste

Efter et herligt morgenmåltid tager vi til et af livlige markeder, hvor vi kan finde hjemme- og håndlavede souvenirs. I kan bl.a. finde Black Mamba Chilli Sauce, der er fremstillet af lokale råvarer uden brug af tilsætningsstoffer, og hvor I med jeres køb er med til at støtte de lokale bønder. I kan også finde de berømte stearinlys Swazi Candles. De er lavet af en speciel hård voks for at skabe de farverige designs. Den hårde voksfinér danner den ydre skal på lyset, som ikke smelter, når lyset brænder. Derfor ser I tydeligt designet, når lyset brænder. Yderskallen kan faktisk stadig anvendes efter den oprindelige væge og voks er forsvundet, og kan derfor genbruges med f.eks. et fyrfadslys indeni. Efter vores markedsbesøg er det tid til at krydse grænsen til Sydafrika og køre til Afrikas ældste naturreservat Hluhluwe iMfolozi Game Reserve. Reservatet blev tidligere anvendt som Zulu-kongen Shakas private jagtområde, men blev etableret som nationalpark i 1895. Parken har nydt stor international anerkendelse for deres store arbejde for at beskytte og bevare næsehorn. Indsatsen har bidraget til, at reservatet i dag har det største antal af hvide næsehorn i verden.

Om eftermiddagen kører vi til byen Santa Lucia og gør os klar til en 2- timers bådcruise på iSimangaliso Wetland Park. Det kom, som det første område i Sydafrika, på UNESCO’s verdensarvsliste i 1999, og er det største vådområde i Afrika med sine 3.280 km². Navnet iSimangaliso betyder på det lokal Zulu-sprog ”et mirakel” eller ”noget vidunderligt”, og man forstår måske ordets betydning, når man ser den naturlige skønhed der omringer os. Vi ser et rigt fugleliv, nilkrokodiller og flodheste på tæt hold.

Vi sejler rundt indtil solnedgangen markerer at det er tid for os at finde land igen, og køre til vores lodge for natten. Vi overnatter på det 3-stjernede hotel Elephant Lake Hotel, der ligger på bredden af Saint Lucia-mundingen, og som til tider får besøg af flodheste ved skumringstid.

Kørsel: Ca. 328 km.

Dag 07 - Saint Lucia – Eshowe, Zululand
zulu dans

Zuluer

Efter morgenmaden er der mulighed for at gå en lille byrundtur i Saint Lucia inden vi fortsætter dagens rejse. Vi befinder os i hjertet af Zululand, der i dag udgør den nordøstlige provins Kwazulu-Natal. Området er hovedsageligt beboet af zuluer, der er den største stamme i Sydafrika med et antal på små 11 millioner mennesker. Zulu betyder egentlig ”himmel” og dermed er zuluerne ”himlens folk”. Deres storhedstid begyndte i 1816 med udnævnelsen af Shaka til deres konge.

Zuluerne er kendt for at være et meget stolt folkeslag med en rig kultur, som de har formået at holde i hævd. I dag skal vi ud opleve det på nærmeste hold, når vi skal besøge en landsby i Eshowe, den ældste by i Zululand. Vi kommer først på en rundtur i landsbyen, hvor vi bl.a. besøger en skole og får en fornemmelse af hvordan undervisningen foregår i denne del af verden. Dernæst skal vi ud at have en oplevelse ud over det sædvanlige, når vi skal besøge en medicinmand eller traditionel healer, og få en unik indføring i den traditionelle religion, der er knyttet til zulufolket.

Efter et sjældent indblik i en verden, hvor tro, overtro og kultur går hånd i hånd som behandlingsmetode, er det tid til at tage afsked med vores Sangoma, og tage til vores hotel for natten. Vi overnatter på det charmerende 3-stjernede hotel The George, der har fungeret som hotel siden 1906, og hvor væggene kan fortælle mange spændende historier og anekdoter.

Kørsel: Ca. 149 km.

Dag 08 - Eshowe - Drakensberg
drakensberg

Drakensberg bjergene

Efter morgenmaden skal vi ud at besøge Fort Nongqayi, der blev bygget af briterne til at huse de lokale politimænd (Nongqayi betyder på det lokale sprog ”der bliver kastet lys over sagen”). Efter besøget fortsætter vi vores rejse til Nelson Mandela Capture Site Memorial. Mandela, den nu afdøde tidligere præsident for Sydafrika, opnåede international anerkendelse for hans bestræbelser på at etablere racemæssig, social og politisk ligestilling i et Sydafrika, der var hærget af de skadelige virkninger af apartheidregimet.

Efter besøget fortsætter vi vores rejse gennem landet til en af de smukkeste bjergkæder i verden – Drakensberg. Bjergkæden dækker et areal på 2.500 km² og det højeste punkt Thabana Ntlenyana (beliggende i Lesotho) rækker hele 3.482 meter op i luften. I år 2000 kom området på UNESCO’s verdensarvsliste, bl.a. på grund af gamle hulemalerier lavet af Sanfolket, der vidnede om deres levemåde og trosforestillinger. Vi tager på en vandretur og nyder det smukke landskab.

Vi overnatter på det idylliske Ardmore Guest Farm, der ligger i den smukke Champagnedal i den centrale Drakensberg-region. Fra farmen domineres udsigten af de 3 højeste bjergtoppe i Sydafrika. Vores værter, James og Leanne, vil gøre sit til at vi får et uforglemmelig ophold. Vores værelser er udstyret med spabad og pejs.

Kørsel: Ca. 265 km.

Dag 09 - Drakensberg - Lesotho
lesotho malealeaEfter morgenmaden kører vi igennem det imponerende bjerglandskab i Royal Natal National Park på vores vej til kongedømmet Lesotho. I det spektakulære landskab er Amfiteatret en af de helt store attraktioner. Amfiteatret er omtrent 5 km langt og betragtes som en af de mest imponerende klippeflader på jorden. Fra toppen af Amfiteatret falder verdens næsthøjeste vandfald Tugela Falls med imponerende 948 meter ned til bunden.

Mount-Aux-Sources udgør det højeste punkt i de nordlige Drakensberg med sine 3.254 meter over havets overflade. Herfra begynder Sydafrikas længste flod Orange River sin rejse mod vest gennem hele Sydafrika, hvor den til sidst ender ud i Atlanterhavet. Vi krydser grænsen til det lille smukke kongedømme Lesotho, der er verdens højeste beliggende land. Det laveste punkt i landet er ca. 1.450 meter over havets overflade og hele 80% af landet ligger over 1.800 meter over havet, hvorfor landet også kaldes ”Kingdom of the Sky”. Landet med et indbyggertal på 2,1 millioner indbyggere og et samlet areal på 30.355 km² (på størrelse med Belgien), er totalt omkranset af Sydafrika.

Vi overnatter i den fjerntliggende landsby Malealea, der ligger gemt i Makhomalong-dalen ved foden af de majestætiske Maloti-bjerge i det sydvestlige Lesotho. Omgivet af et landskab med bølgende bjergskråninger, høje aloe vera planter og den rødbrune glød der skinner over bjergene fra solen, er denne meget landlige landsby det ideelle sted at nyde naturen og stilheden. Vi bor i små runde hytter på Malealea Lodge, hvorfra vi kan høre fuglefløjt og klangen fra klokkerne fra de græssende får.

Kørsel: Ca. 438 km.

Dag 10 - Lesotho
lesotho born

Børn i Lesotho

Efter en herlig nattesøvn i den friske bjergluft, er det tid til at komme ud og opleve hvordan de lokale mennesker lever og bor. Vi skal på en tur rundt i en af de små landsbyer, hvor vi bliver introduceret til hverdagen. Vi kommer til at se den lokale brønd, hvorfra der hentes vand, vi ser hvordan de lokale kvinder brygger øl, vi vil komme på besøg i deres hjem og vi vil besøge en skole. Vi vil opleve fattigdom, men samtidig også en befolkning der er fuld af håb, modstandskraft, drømme og latter.

Resten af eftermiddagen er til fri disposition, hvor der er mulighed for at slappe af og nyder omgivelserne, eller foretage en af følgende aktiviteter (for egen regning):

Ponyridning: En tur på hesteryg er både spændende og fredelig. I vil sammen med en lokal guide ride rundt i den betagende natur. Ponyerne er blide og trænede, som I kan have fuld tillid til. Turen varer en times tid og koster 350,- sydafrikanske rand (ca. 150,- danske kroner).

Session med Sangoma (medicinmand): I har mulighed for at få jeres helt egen private session med en Sangoma. Hvis jeres rejse har fyldt jer med spørgsmål, som I ikke kan finde svarene på, eller hvis I længes efter at vide, om I følger den rigtige vej i livet, eller I har drømt noget I ønsker en fortolkning på, så kan Sangoma muligvis give jer nogle værdifulde svar. I vil sammen med en oversætter få foretræde for Sangoma i hans hytte. Oversætteren vil introducere jer og ritualet begynder. Med bøn og knoglekast fortæller han jer hvad han ser. I har mulighed for at stille spørgsmål. Kom forberedt og nysgerrig. Prisen for en session er 60,- sydafrikanske rand (ca. 25,- danske kroner).

Hulemalerier fra San-folket: Hulemalerierne er relikvier fra den første menneskelige civilisation i landet og er respektindgydende at betragte. Hulemarierne befinder sig bjergene og er lidt krævende vandrermæssigt, men at betragte noget af den ældste kunst i verden er anstrengelserne værd. Turen varer 2-3 timer og koster 440,- sydafrikanske rand (ca. 175,- danske kroner). Bemærk turen gennemføres ved minimum 2 personer.

Om aftenen, når solen begynder at glide bag Maloti-bjergene og den lyseblå himmel smelter til lyserød, optræder et lokalt kor og band for os. Musikken er en lige så vigtig del af livet for Basothoerne, som luften er, og den vil de gerne dele med os. Deres sange er følelsesmæssige og inspireret af livet i skyernes kongedømme.

Vi overnatter på Malealea Lodge.

Dag 11 - Lesotho - Pretoria
paul krüger house

Paul Krüger House

Efter et skønt morgenmåltid er det tid til at tage afsked med Lesotho og krydse grænsen nordpå til Sydafrika. Målet for dagens rejse er Sydafrikas administrative hovedstad Pretoria. Byen er også kendt som ”Jacaranda City”, når gaderne i september til november er foret lilla af de mange smukke træer. Den guidede sightseeingtur rundt i byen bringer os tilbage i historien. Vi skal bl.a. opleve Voortrekker-monumentet, Union Buildings og Krüger House.

Krüger House var den sidste bolig for præsidenten for Den Sydafrikanske Republik – Paul Krüger. Han var international kendt for sin kamp for frihed fra briterne under Den Anden Boerkrig 1899 – 1902. Det smukke victorianske hus blev interessant nok bygget med cement blandet med mælk i stedet for vand, da datidens cement blev anset for at være af dårlig kvalitet. Paul Krügers hjem var et af de første i byen, der brugte elektricitet, og han havde en af de første telefoner installeret i Pretoria i 1891. Det uhøjtidelige hjem er blevet renoveret for at afspejle den tid, hvor han og hans anden kone, Gezina Krüger, boede her.

Vi har 2 overnatninger på det 4-stjernede hotel Court Classique Suite Hotel.
Kørsel: Ca 549 km.

Dag 12 - Pretoria - Johannesburg
Apartheid

Det ikoniske billede for kampen mod Apartheid

Efter morgenmaden kører vi til Johannesburg. Uden at overdrive kan Johannesburg siges at være kontrasternes by. ”Joburg”, som den ofte omtales, er Sydafrikas største by med et indbyggertal på ca. 6,3 millioner mennesker.

Vi skal ud at besøge den berømte og berygtede township Soweto (South West Township) og få et lille indblik i dagligdagen her. Det anslås, at der bor ca. 2 millioner mennesker i byområdet, der er omkring 65 km² stort. Oprindeligt var området kun tiltænkt som et midlertidigt opholdssted for minearbejderne, men i 1923 blev det, som led i den hvide regerings berygtede Urban Areas Act, omdannet til ghetto for den sorte befolkning i Johannesburg. Soweto endte med at blive den største sorte by i Sydafrika, men frem til 1976 kunne indbyggerne kun have status som ”midlertidige beboere” uden juridiske rettigheder. 16. juni 1976 begyndte adskillige studerende at protestere på gaderne i Soweto som svar på beslutningen om at Afrikaans skulle være det officielle sprog i alle skoler. Det estimeres at 20.000 studerende deltog i protesterne. De blev mødt af voldsom brutalitet af politiet, og mange blev skudt og dræbt, heriblandt den 13-årige Hector Pieterson. Han blev båret af en medstuderende og sin søster på det ikoniske billede taget af fotografen Sam Nzima. Billedet blev et ikon for kampen mod apartheid, et foto der definerede en hel generation. Antallet af dræbte i opstanden er officielt 176, men det menes at op til 700 studerende mistede livet denne dag. Den 16. juni er nu officielt ”Youth Day” og hele juni måned er tilegnet ungdommen i Sydafrika.

Vi besøger også Nelson Mandela’s hus samt apartheid museet.

Overnatning: Court Classique Suite Hotel
Kørsel: Ca. 62 km.

Dag 13 - Togrejse mellem Johannesburg og Cape Town
train ride

Togturen mod Cape Town

I dag venter endnu et højdepunkt på denne rejse, når vi går ombord på toget der bringer os fra Johannesburg til Cape Town. Det er en af de bedste måder at se og opleve landet på. For der er noget nærmest terapeutisk ved at se verden langsomt ændre sig uden for vores vinduer, når vi rejser med tog. Denne 1600 kilometer lange rejse illustrerer på bedste vis ”en verden i ét land”.

Vi rejser med Shosholoza Meyl og overnatter i deres Premier Classe, der har kupéer med aircondition. Når vi ankommer til togstationen, vil togpersonalet tage sig af din bagage og sørge for at bære det til din kupé. Når fløjten lyder for afgang, er det bare at læne sig tilbage, slappe af og nyde det. Det er mere end blot en rejse fra a til b – det er næsten som en miniferie i sig selv. Vi bliver i løbet af togrejsen forkælet med velkomstdrink, fuld engelsk morgenmad, 4 retters frokost, High Tea og 5-retters middag i spisesalonen.

Overnatning: Premier Classe, Shosholza Meyl
Togrejse: 1600 km.

Dag 14 - Cape Town - Stellenbosch
neethlingshof estateVi ankommer til Cape Town omkring middagstid, hvor vores chauffør
venter på os for at byde os velkommen, og fortsætte vores rejse sammen til Stellenbosch. Byen er også kendt som City of Oaks grundet det store antal egetræer, som byens grundlægger Simon van der Stel lod plante langs gaderne. Det er en utrolig farverig og smuk arkitektonisk by omgivet af bjerge og vinmarker.

Noget af verdens bedste vin kommer fra dette område. Vi skal besøge den elegante vingård Neethlingshof, der blev bygget i 1692. Grundlæggere af vingården kaldte den oprindeligt De Wolwedans (Ulvenes dans), idet han forvekslede de strejfende sjakaler i området med ulve. Vi kommer på en guidet tur i den velassorterede vinkælder, og afslutter besøget med vinsmagning i gårdhaven.

Resten af eftermiddagen er til fri disposition. Det er muligt at gå en tur rundt i byens centrum, og nyde den smukt bevarede afrikaans og victorianske arkitektur, såvel som de mange tillokkende kunstgallerier, håndværksforretninger og gavebutikker. Vi har 2 overnatninger på det 3 stjernede Rivierbos Guest House, der med sin perfekte kombination af gammeldags charme og moderne bekvemmeligheder, er ideelt beliggende i hjertet af byen.

Overnatning: Rivierbos Guest House, Stellenbosch
Kørsel: Ca. 57 km.

Dag 15 - Stellenbosch - Franschhoek
franschhoek

Franschhoek

Morgen indledes med en gåtur rundt i Stellenbosch, inden vi drager videre ud i vinlandet. Vi besøger Boschendal Farm Estate, der blev grundlagt i 1685, og som er en af de ældste
vingårde i Sydafrika. Her skal vi smage på husets specialiteter, når vores værter åbner dørene for os. Vi skal bl.a. smage deres prisvindende årgangsvine og den særlige chokoladevin. Det er muligt at købe håndlavede souvenirs og vine med hjem, som et evigt minde.

Derfra kører vi videre til Franschhoek, der direkte oversat fra hollandsk betyder ”det franske hjørne”. Byen er en af de ældste byer i Sydafrika og har sin oprindelse fra 1688, da franske huguenotter slog sig ned her. Franschhoek har et indbyggertal på omkring 18.000 mennesker, og betragtes som landets mad- og vinhovedstad. Vi går på en tur rundt i byen og ser de hyggelige gallerier, delikatessebutikker og antikvitetsforretninger, der præger bybilledet.

Overnatning: Rivierbos Guest House, Stellenbosch
Kørsel: Ca 75 km.

Dag 16 - Stellenbosch - Cape Town
boulders beach

Boulders Beach

Efter en god nattesøvn er det tid til endnu en oplevelsesrig dag, hvor vi skal ud at se noget af den smukkeste natur omkring Cape Town. Vi kører til den hyggelige by Simon’s Town, hvor vi tager på en lille byrundtur. Derfra forsætter vi til Boulders Beach, hvor en koloni på godt 3000 Jackass-pingviner holder til. Pingvinerne er yderst fascinerende og meget fotogene, så benyt endelig lejligheden til at tage nogle uforglemmelige billeder.

Vi kører videre til Kap Det Gode Håb og Cape Point. Her, helt på spidsen af Afrika, hvor en af de største havklipper i verden kaster sig ud i et stormfuldt hav, er der både drama og ro. Små bugter og bløde hvide sandstrande tilbyder de perfekte betingelser for at opleve forskellige dyrearter såsom antiloper, bjergzebraer og strudse. Vi går en tur rundt i de fantastiske omgivelser og stiller op til fotografering foran det verdensberømte Cape Point-skilt.

Vi fortsætter vores rejse langs halvøen Cape Peninsula. Landskabet er fantastisk med snoede bjergveje, der skærer sig ind i klipperne højt over det brusende hav. Vi kører ad Chapman’s Peak Drive, der er en af verdens smukkeste vejstrækninger. I havet kan vi være heldige at se migrerende sydlige rethvaler. Vi stopper ved Hout Bay, hvor vi skal på et spændende 40-minutters krydstogt til Duiker Island, hvor vi kan opleve tusinder af vilde pelssæler i deres smukke naturlige levested. Hvis tiden og vejret tillader det, kører vi til foden af det berømte Taffelbjerg (Table Mountain). Her vil svævebanen tage os op i 1100 meters højde. Heroppe har vi den mest fantastiske udsigt ud over byen og havet. Der er mulighed for at gå lidt rundt og nyde Cape Town set fra de højere luftlag.

Vi skal overnatte på det 4-stjernede hotel Head South Lodge Boutique Hotel, der ligger i bydelen Green Point.

Dag 17 - Cape Town
Rejse til Cape Town & Victoria FallsCape Town kan, uden at overdrive, betragtes som en af verdens smukkeste byer. The Mother City, som den benævnes af de lokaler, ligger smukt omkranset af Taffelbjerget og Atlanterhavet. Mange rejsende elsker denne unikke by med sin fascinerende historie, interessante kultur, naturlige skønhed, prisvindende vine og afslappede livsstil.

Vi begynder vores byrundtur i den smukke Company’s Garden, der er landets ældste park og omgivet af historiske bygninger. Haven blev oprindeligt bygget som en forsyningsstation for de skibe fra Hollands Østindisk Selskab, der rundede spidsen af Afrika på deres vej til Asien. Efter måneder på havet kunne deres skibe blive fyldt op med friske råvarer dyrket i haven – deraf navnet ”selskabets have”.

Derfra går vi videre til det livlige Green Market Square, der i dag er Cape Towns loppemarked. Pladsen blev oprettet i 1696 under den hollandske besættelse af Kapkolonien. I de mere end 300 år har pladsen tjent mange formål. I begyndelsen blev den brugt som markedsplads, hvor de friske grøntsager, som blev dyrket i Company’s Garden, blev solgt sammen med slaver. Sidenhen blev det opført et vagthus, som var hovedkvarter for Kapkoloniens borgerpatruljer, som patruljerede og holdt øje med eventuelle brande. Med tiden blev pladsen mere og mere forfalden og endte i 1950’erne med at blive til en parkeringsplads. Men i 1989 rejste pladsen sig fra asken, da et vigtigt historisk øjeblik udfoldede sig her: ”Purple Rain-protesten” mod Apartheid. Da demonstranterne ankom til pladsen, blev de mødt af politiets vandkanoner, der sprøjtede lilla farvestof på dem alle. En af demonstranterne sprang op på kanoen og forsøgte at omdirigere den væk fra skaren af folk og i stedet mod hovedkvarteret for Apartheid-regeringen, hvis bygninger blev farvet lilla!

Vi fortsætter dagens sightseeing med en slentretur gennem det farverige Cape Malay-distrikt Bo-Kaap. Herefter fortsætter vi til mindesmærket for Cecil Rhodes på Devil’s Peak og videre til Kirstenbosch National Botanical Garden.

Om eftermiddagen kører vi til Victoria & Alfred Waterfront. Havneområdet er et sandt eldorado for livsnydere med dets udvalg af specialforretninger, markeder, restauranter og underholdning. Vores afskedsmiddag indtager vi på Restaurant Gold, der er en pulserende panafrikansk oplevelse i hjertet af Cape Town. Vi sidder i en historisk gammel gårdsplads, hvor vores sanser bliver vækket af et overdådigt festmåltid af afrikanske specialiteter og lokale afrikanske rytmer.

Dag 18 - Afrejse fra Cape Town
Rejse til Cape TownNyd den sidste morgenatmosfære i Cape Town. Hop en tur i hotellets swimmingpool eller køb de sidste souvenirs inden vi gør os klar til at tage til Cape Town International Airport for at begynde vores rejse hjem til Danmark. Træt, men fyldt op med en masse dejlige ferieminder, nye venskaber og naturligvis unikke pletskud.
Dag 19 - Ankomst til Danmark

african wild dog 1Tusind tak for denne gang. Vi håber, at kunne byde dig velkommen på endnu en af vores destinationer.

Indkvarteringer

Vi overnatter på nedestående indkvarteringer gennem rejsen. Alle indkvarteringer er inkluderet i rejsens pris. Klik på billederne for at læse mere.

Shiluvari Lakeside Lodge

Shiluvari Lakeside Lodge

★★★★

Kubu Safari Lodge

Kubu Safari Lodge

★★★★

Mlilwane Wildlife Sanctuary

Mlilwane Wildlife Sanctuary

Elephant Lake Hotel

Elephant Lake Hotel

★★★

The George

The George Hotel

★★★

Ardmore Guest Farm

Ardmore Guest Farm

★★★

Malealea Lodge

Malealea Lodge

★★

Court Classique Suite Hotel

Court Classique Suite Hotel

★★★★

Shosholoza Meyl

Shosholoza Meyl (tog tur)

★★★

Rivierbos Guest House, Stellenbosch

Rivierbos Guest House

★★★

resize 161134223729249319570696lesediculturalvillage

Head South Cape Town

★★★★