fbpx

Praktisk information om Nepal

Bedste rejsetidspunkt til Nepal, pas- og visumregler og meget mere. Få svar på dine spørgsmål her.

Nedenfor finder du alt praktisk information om Nepal. Fik du ikke svar på dit spørgsmål? Kontakt os! Så hjælper vi dig. 

Hvornår er det bedst at rejse til Nepal?

De bedste tidspunkter at besøge Nepal er under foråret (marts-maj) og efteråret (september-november). I Nepal er der 4 sæsoner der gør sig gældende. Vi har listet dem herunder:

  • Vintersæsonen (dec-feb) I disse måneder vil du mærke et temperaturfald – specielt hvis du befinder dig i højderne. Lavlandet og Kathmandu kan være behageligt, men ofte lettere køligt. Derimod kan der højt oppe i Himalaya falde store mængder sne, og nogle stier og bjergpas bliver ikke mulige at trekke. Med en lavere temperatur, forekommer en færre mængde trekkere – noget der falder i god jord hos erfarne trekkere. Her oplever man Himalayas populære trekkingruter uden alt for meget trafik i form af andre trekkere. Våger du dig ud på et trekkingeventyr i vintersæsonen, vil du kunne trekke ved Everest Base Camp og Annapurna Base Camp. Følger du friluftmenneskernes udsagn: Der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning, kan du i denne tid nyde Himalayas skarpeste farver. Varmt tøj er nødvendigt.
  • Forårssæsonen (mar-maj) Rejser du i disse måneder, oplever du en moderat temperatur i bjergene. Du skal højt op før det bliver rigtigt koldt. Moderate højder kan dog frembringe kolde briser. I forårssæsonen er nedbøren minimal, og lavlandet vil du opleve i fuld flor – noget der bestemt ikke gør rejsen mindre smuk. 
  • Sommersæsonen (jun-aug) Sommersæsonen er lavsæson i Nepal. Den store mængde regn gør trekking og bjergbestigning svært – endda umuligt nogle steder. Vejret vil opleves varmt, men vådt. Vi anbefaler kun, at du rejser til Nepal i sommersæsonen hvis du er erfaren. Her kan du trekke nogle af de områder der ligger uden for monsunregnens rute, nemlig Dolpo og Mustang. 
  • Efterårssæsonen (sep-nov) Her er det højsæson for trekking i Nepal og af god grund. Vejret er fantastisk. Med milde temperaturer, minimal nedbør, blå himmel og fantastiske efterårsfarver, får du du bedste udsigter under trekket. I Kathmandu-dalen er vejret stadig varmt og tørt, hvor de i bjergene er køligere.  Her er varmt tøj – bestående af flere lag – nødvendigt, når du bevæger dig op i højderne. Om natten kan det blive særdeles koldt højt oppe i bjergene.
Klima
Bedste rejsetidspunkt til Nepal
Akklimatisering - hvad er det og hvorfor er det vigtigt?

Inden vi springer ud i information om ruterne, er det vigtigt at få styr på det, der gør, at nogen springer fra undervejs. Nemlig akklimatiseringen. Kort sagt, betyder akklimatisering ”tilpasning”. Det vil sige, at kroppen skal tilpasse sig omgivelserne i form af klima og/eller højder. Altså, at kroppen skal vende sig til omgivelser, som den ikke er vant til at være i.

Trekking og bjergbestigning i Nepal kan foregå i forskellige højder. Nogle steder vil højderne være 1500 meter over havet, hvor andre steder overstiger 5300 meter over havet. Det er derfor vigtigt, at vi akklimatiserer undervejs, så kroppen stille og roligt vænner sig til højderne. Gør den ikke det, er det meget normalt at opleve højdesyge, simpelthen på grund af det lave(re) ilt tryk, der er i højderne.

Højdesyge kan give forskellige symptomer, såsom: svimmelhed, hovedpine, kvalme, tab af madlyst, søvnløshed og udmattelse.

Alle vores rejser til Nepal indeholder akklimatiseringsdage, så kroppen vender sig til højderne. Akklimatiseringsdagene er indlagt på de rejser, hvor de er nødvendige. Det vil sige på rejser som Everest Basecamp, hvor vi kommer højt op. Der er enkelte ruter hvor akklimatiseringsdage ikke er nødvendige. 

Kan jeg opleve Himalaya-bjergene uden at trekke?

Ja. Hos Ferie med Formål er det vigtigt for os, at alle kan være med. Derfor har vi skræddersyet nogle rejser, hvor du bliver kørt – eller fløjet – til bjerglandsbyer, hvor du tilbringer tiden på et fint hotel og samtidig har en fascinerende udsigt til Himalaya-bjergene. Nogle af vores rejser indeholder også en flyvetur til Mt. Everest tidligt om morgenen, så du kan se solen farve bjergtoppen orange under solopgang.

Er jeg i stand til at trekke/cykle i Nepal?

Fysisk

Himalaya-bjergene er enormt smukke, og udsigten under turene giver alene en stor drivkraft til at fortsætte trekket. Med det sagt, skal man ikke tage fejl af ruterne. Visse ruter kan være lidt barske, hvis man ikke er vant til at vandre lange distancer i varieret terræn og skiftende vejr. For mange er Himalaya-bjergene et punkt på deres bucket list – og af god grund. Man kommer virkelig i kontakt med naturen og sig selv i løbet af turen, uanset hvilken rute man vælger. Derfor gør vi alt, hvad vi kan, for at gøre turen mulig for så mange som muligt. Hos os er det ikke kun en oplevelse for veltrænede sportsfolk og erfarne bjergbestigere – vi gør nemlig også oplevelsen tilgængelig for helt almindelige, raske mennesker.

Det gør vi bl.a. ved at have indgået et samarbejde med FitGeneration, hvor du kan få tilsendt et træningsskema, så du kan forberede dig inden turen – uanset om du vil træne hjemme eller i dit lokale fitnesscenter. Inden de laver træningsprogrammet til dig, skal du igennem et hurtigt personligt interview hos én af FitGenerations træningsinstruktører. Ud fra interviewet skræddersyer de et træningsprogram til dig. Træningsprogrammet er fokuseret på balance-, core-, styrke- og konditionstræning. Vi anbefaler alle, der ikke har vandret i højderne før, at træne sig op til trekket, hvis sværhedsgraden er mellem 3-5. 

Psykisk

På nogle af vores ruter vil du opleve et skiftende terræn. Afhængig af hvornår på året du rejser, vil du måske opleve vejrskift. Temperaturskift er ikke til at komme udenom uanset rejsetidspunkt. Nogle af træningsøvelserne bliver derfor udendørs, og vi anbefaler, at du udfører øvelserne med det tøj, du skal have på, når du skal trekke – og gerne på en dag, der matcher vejret under din rejse. (Se punkt: ‘hvornår er det bedst at rejse til Nepal?’) Tro det eller ej, det vil hjælpe dig på turen, og du vil føle dig mere vant til terrænet, da du tidligere har været udsat for det samme under din træning.

Træningsprogrammet bliver også lavet, så du kan følge det efter hjemrejsen.

Programmet koster 750 DKK pr person, og betales sammen med selve rejsen. Træningsprogrammet er ikke en del af rejsens pris, da det er en tilvalgsmulighed. Programmet er ikke-refunderbart.

Hvordan undgår man højdesyge?

Det er svært at sige hvem, der får højdesyge. Nogle får det lettere end andre. Men én ting er sikkert, og det er, at højdesyge afhænger af akklimatiseringen. To ting er særligt vigtige, når du skal akklimatisere: 1) At holde pauser på vej op, så din krop kan vænne dig til højderne gradvist. Hos Ferie med Formål har vi derfor inkluderet en ekstra dag på vores ruter, så du har mere tid til akklimatisering, og så du får den bedste oplevelse. 2) At drikke nok vand – mindst 2-4 liter pr. døgn – og at undgå alkohol. Ved lette symptomer skal du standse opstigningen og tage den lidt med ro, inden du fortsætter. Husk også, at vores lokalguide er med dig hele vejen og er ekspert i trekking og bjergbestining i Nepal.

Trekkingtilladelser (TIMS)

Nogle områder i Nepal kræver offentlig tilladelse, hvis man vil trekke. Disse tilladelser kaldes “trekking permits.” De mest populære områder at rekke er Everest Base Camp, Annapurna og Langtang. Disse områder er åbne for alle, og kræver ikke trekking permits.

Vil du opleve andre trekkingområder i Nepal, kræver det et trekking permit. En standardrute kan koste 10$ pr uge, hvor andre ruter kan koste 90$ og op til 650-850$ om ugen for Mustang, det nordlige Sankhuwasabha og Dolpo.

TIMS er inkluderet i prisen.

Nepals sværhedsgrader

For at give dig en fornemmelse af, om du er i stand til netop dit trek, har vi med hjælp af vores lokale samarbejdspartners udarbejdet en sværhedsgrad. I de enkelte programmer, finder du sværhedsgrads niveauet. Vi har givet det en skala fra 1 – 5, hvor 1 et lettest, og 5 er hårdest.

Let trek (1):

På trek med en sværhedsgrad på 1, vandrer vi ikke mere end 3 timer om dagen. Nogle dage endda mindre. Vandringen foregår ikke i varieret terræn, men på gode stier. En del af vandringen er også i byer. Vandrestøvler behøves ikke. Gode sko er rigeligt.

Lettere + (2):

På trek med en sværhedsgrad på 2, vandrer vi op til 6 timer maks. De fleste dage mellem 3 og 5 timer. Stierne er gode og en del af vandringen er ofte gennem byer. Højderne får sværhedsgraden til at stige lidt, da vi her kommer over 3500 meter. Vandrestøvler anbefaler. Husk at gå dem til, hvis de er nye.

Medium (3):

De fleste af dagene består af trek mellem 6-8 timer. Højderne får sværhedsgraden op. Højeste punkt kan være over 5000 meter. Er du i normal god fysisk form, kan du udføre trekket. Vandrestøvler er nødvendige. Husk at gå dem til. Er du usikker på om du er i god nok form til trekket, kan du med fordel træne dig op til trekket, inden udrejse. Læs mere under ‘Er jeg i stand til at trekke/cykle i Nepal?’ nedenfor.

Medium + (4):

Trek varer mellem 6-8 timer. Nogle dage kan vare over 10 timer. Her kræver bedre fysisk kondition og udholdenhed – men de fleste kan være med. Større temperaturforskelle vil forekomme. Vandrestøvler er nødvendige. Husk at gå dem til. Ønsker du at tage på et trek med sværhedsgrad 4, men har aldrig trekket i højderne før? Her anbefaler vi, at du træner dig op til trekket inden udrejse. Læs mere under ‘Er jeg i stand til at trekke/cykle i Nepal?’ nedenfor.

Svær (5):

Dagene er mellem 6-10 timer. Terrænet varierer en del og er vanskeligt. Ruterne er anstrengende. Typiske områder hvor sværhedsgrad 5 fremkommer, er Øvre Dolpo og Bhutan. Vandrestøvler er nødvendigt. Husk at gå dem til. Ønsker du at tage på et trek med sværhedsgrad 5, men har aldrig trekket i højderne før? Her anbefaler vi, at du træner dig op til trekket inden udrejse. Læs mere under ‘Er jeg i stand til at trekke/cykle i Nepal?’ nedenfor.

Pakkeliste til Nepal

En rejse til Nepal kan have forskellige formål. Nogle vil trekke, andre vil cykle eller opleve nationalparkerne.  Temperatur og klima varierer og afhænger af, om du befinder dig i høj- eller lavlandene samt hvilken sæson du rejser i. (se “hvornår er det bedst at rejse til Nepal” for mere info)

Rejser du i sommerperioden, vil der være meget vådt i Nepal. Her falder det meste nedbør. Regntøj og vandtætte sko vil her gøre sig gældende. I vinterperioden går vejret fra at være vådt til koldt. Her gælder varmt tøj i form a fleecetrøjer, varme sweaters eller lignende. Forår og efterår byder på bedre vejr, og her vil behovet af regntøj ikke gøre sig gældende.

Fælles for alle årstider er dog temperaturfaldet i højderne i Nepal. Vandrer man eksempelvis ved Mount Everest Base Camp, kommer du højt op. Her vil temperaturen falde en del, og du kan opleve sne undervejs. I højderne gælder varmt tøj altid.

Da hver og en tur tager udgangspunkt i flere forskellige områder i Nepal, har vi sammensat en pakkeliste der matcher selve turen. Går du ind på en hvilken som helst rejse til Nepal, finder du en pakkeliste, der passer til lige nøjagtig den tur og den anbefalede rejseperiode. Ønsker du at skræddersy din helt egen rejse til Nepal, laver vi en pakkeliste, der passer til lige netop din tur. 

Indkvarteringer i Nepal

Indkvarteringer i Nepal varierer lidt afhængig af rejsetype. Er du på en trekking tur eller cykeltur, vil du overnatte i små te-huse eller lodges. Under de dage hvor du opholder dig i Kathmandu eller andre steder hvor trekking og cykling ikke gør sig gældende, vil du bo på hotel eller lodges. På hver enkel rejse til Nepal, kan du læse mere om hvad der er inkluderet på netop den rejse. På hoteller og lodges er det muligt at opgradere sit værelse. Under trek og cykelture kan du ikke opgradere mig, men vælge at få et single værelse. Opgraderings- og single-tillæg vil forekomme. 

Bagage

Vi anvender flere forskellige flyselskaber til vores destinationer. Det kan derfor variere hvor meget bagage du må medbringe. Du finder informationen om bagagen på din flybillet. Har du spørgsmål, kan du altid kontakte os. Skal du flyve med et indenrigsfly, gør vi opmærksom på, at det er et begrænset antal kg der gælder – ofte op til 20 kg. Medbring gerne en trøje, da der – pga. aircondition – kan være koldt på disse flyvninger.

Du kan med fordel læse mere om alt på dette på vores side om bagage regler. Her finder du mere information til dig der rejser med børn og/eller medbringer special bagage i form af klapvogn og lign.

Forsikringer

På vores rejseforsikring side, kan du læse alt om forsikringer. Vi anbefaler altid, at du som minimum har en rejseforsikring der dækker sygdom og hjemtransport.

Bemærk: Ved trekking i Nepal skal du være dækket af en rejseforsikring, i tilfælde af redningsaktion. Ved bjergbestigning gælder en speciel forsikring, da det ikke indgår som værende en almindelig rejseaktivitet. Kontakt forsikringsselskabet og meddel højderne for dit trek.

Bestiller du en færdiglavet rejse hos Ferie med Formål, fremgår højderne i programmets oversigt.

Pas & Visum

Der er visumpligt ved rejse til Nepal. Du kan søge om visum ved indrejse i landet samt før afrejse. Ferie med Formål anbefaler altid, at du søger om visum inden afgang. Dette gøres på den nepalesiske ambassade i København. Her skal du søge om et turistvisum.

Husk:

  • Er du ikke dansk statsborger, bedes du kontakte ambassaden og høre hvad som gælder.
  • Passet skal minimum gælde i seks måneder, udover de måneder du opholder dig i Nepal
  • Forlængede danske pas anerkendes
  • EU-nødpas og danske provisoriske pas anerkendes. Et provisorisk pas skal stemples af immigrationsmyndighederne ved udrejsen af landet.
  • Det er vigtigt at man sørger for at ens pas bliver stemplet af immigrationsmyndighederne ved både indrejse og udrejse

 

Vaccination

Vi henviser til Statens Serums Instituts hjemmeside. Her kan du læse alt relevant information når det kommer til vacciner. Du kan også kontakte din egen læge. Det kan være en fordel hvis du ved hvor i Nepal du vil rejse hen, inden du kontakter lægen. Vacciner kan afhænge af rejsens længde og rejsetype.

Flybilletter

Du modtager dine flybilletter kort efter du har bestilt din rejse. Ved modtagelse af flybilletterne, er det vigtigt, at du tjekker alle navne på billetten. Navnene skal stå præcis som i dit/jeres pas. Opdager du fejl, er det vigtigt, at du kontakter os med det samme. Flybilletterne modtager du via email. På flybilletterne fremgår rejseplanen samt din booking reference. Når du ankommer i lufthavnen, skal du tjekke ind med dit pas og din bookingreference. 

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om flytiderne via APPen CheckMyTrip

Sædereservation & opgraderinger

Ønsker du at opgradere din siddeplads til ekstra benplads eller anden ekstra komfort, kan du på flyselskabets hjemmeside logge ind under “manage my booking.” Her vil du kunne vælge eventuelle opgraderinger såsom ekstra benplads, business class, wifi ombord samt madvalg. (specielle måltider såsom vegetar, glutenfri m.m.) 

Vær opmærksom på, at disse opgraderinger ofte er imod gebyr. Vi anbefaler derfor, at du har dit kreditkort klar til betaling. Du bedes ligeledes være opmærksom på, at de fleste opgraderinger først gør sig gældende kort tid inden afrejse – ofte 48 timer inden. 

Ændrer du ingenting, vil flyselskabet tildele dig/jer en plads ved check-in. Her er der ingen garanti for, at I kommer til at sidde ved siden af hinanden – dog gør personalet alt hvad de kan for at opfylde jeres ønsker. 

Vi gør opmærksom på, at flyselskabet har alle rettigheder til at foretage eventuelle ændringer i reservationerne. 

Rejsebetingelser

Vi anbefaler, at du læser vores generelle rejsebetingelser, da de er en del af aftalevilkårene ved køb af rejser hos Ferie med Formål. Rejser købt hos Ferie med Formål omfatter ‘loven om pakkerejser.’

Sprog i Nepal

Der findes mange sprog og dialekter i Nepal. Hovedsproget er nepali. Som turist kan du fint begå dig med engelsk. 

Valuta

Valutaen i Nepal hedder Nepalesiske Rupee. (NPR) 100 NPR svarer til ca. 5,5 DKK. Du finder den nøjatige kurs på valutaomregnerens hjemmeside.

Du kan hæve penge i Kathmandu og Pokhara. Du kan i store byer betale i pund, USD og Euro. Til trekking og bjergbestigning anbefaler vi dog, at du medbringer penge i lokal valuta, og helst i små sedler. 

Drikkepenge

Drikkepenge bliver mere og mere udbredt i Nepal og er generelt rigtig god kutyme, da det er med til at udtrykke din tilfredshed. Desuden bidrager det til en stor indtægt hos den lokale.

På restauranter og hoteller kan man altid regne med 10% i drikkepenge. Vær opmærksom på at visse restauranter selv tildeler drikkepengene. Her behøver du ikke at betale ekstra, da det allerede er en del af beløbet.

Når det kommer til trekking, er der lidt anderledes. Vi anbefaler, at du finder et beløb som du vil give dig guiden, kokken og en eventuel bærer. Et beløb kunne være mellem 700 – 1000 Rupees pr. dag. Når trekket er slut, kan du selv fordele det ud til guide, kok og bærer. Alterntiv at du samler alle deltagernes drikkepenge i en kuvert, og overrækker guiden på sidste aften. Her kan du med fordel sige til guiden, at beløbet skal deles i lige store dele.

Tidsforskel

Tidsforskellen i Nepal afhænger af, om det er sommer- eller vintertid i Danmark.

 

  • Ved sommertid i Danmark:  +3t og 45 min. Det vil sige når kl. er 12 i Danmark, er kl. 15:45 i Nepal.
  • Ved vintertid i Danmark: +4 timer og 45 min. Det vil sige når kl. er 12 i Danmark, er kl. 16:45 i Nepal.
Elektricitet

Elektriciteten er 220 V. I Nepal kan du regne med strømafbrud i ny og næ. Medbring adapter til Nepal, da stikkene ikke er som i Danmark. Tip: Medbring lommelygte. 

Telefoni og internet

Det er dyrt at ringe til og fra Nepal. vær opmærksom på, at der i højlandende kan være lav (eller ingen) dækning visse steder. 

Landekoden i Nepal er +997