Et møde med den truede Sumatra orangutang
Paradisisk skønhed, frodighed, uberørt jungle, fascinerende kultur, gæstfrie lokalsamfund og frem for alt et unikt dyreliv. Det er essensen af Sumatra. Øen kalder på eventyreren. Dermed også os. Det er i sandhed en ø af største karat, hvor timevis af underskøn trekking og majestætiske, rødhårede primater venter.
I Indonesiens store ørige er Sumatra den største ø, som er helt indonesisk. Øen lokker med det smukkeste, tropiske og bjergrige landskab og en biodiversitet, der hører til på listen over verdens enestående top-3.
Af alle indonesiske øer huser denne tropeø flest pattedyr (210 arter), heriblandt den kritisk truede Sumatra orangutang. 16 af de 210 arter, herunder også Thomas Leaf Monkey, er endemiske for øen (findes intet andet sted i naturen), og Sumatra har den største endemiske diversitet af primater pr. arealenhed.
Intet under, at vores næste safarirejse gik til Sumatra med det primære mål at opleve vilde orangutanger under trekking i deres naturlige habitat. At søge det usædvanlige i oplevelsen af dyret i fjernt liggende områder. På den måde kunne vi aktivt tage del i udbredelsen af den bæredygtige jungleturisme til gavn for dyrevelfærden og gøre vores lille bidrag til bevarelsen af orangutangen. Rejser til Sumatra – med god samvittighed!
Bukit Lawang – porten til det rødhårede vidunder
På forhånd fascineret af Sumatras frodighed og orangutangen fløj vi til hovedbyen, Medan. Kort efter begav vi os på vej til landsbyen, Bukit Lawang, i Gunung Leuser National Park. En eventyragtig portal til de majestætiske aber. Med et dedikeret rehabiliteringscenter for den truede Sumatra orangutang og en høj lokal koncentration af vilde orangutanger er Bukit Lawang det ideelle sted for en orangutang-tur.
Efter ca. tre timers oplevelsesrig kørsel med stop i bl.a. Binjai nåede vi frem til den lille, gæstfrie landsby på flodbredden af Bohorok sent på aftenen. Afhentet ved det lokale drop-off point af to styks personale ankom vi efter en semiudfordrende gåtur ad en halvt ufarbar sti/vej med lommelygte i et aldrig før set buldrende mørke til vores indkvarteringssted. Bagagen fulgte utroligt nok efter på knallert. Absolut surrealistisk. Absolut fantastisk. Vores sumatraeventyr var for alvor begyndt.
Næste morgen stod vi op til velkommen hilsende, snakkesalige og hyperaktive aber, lyden af cikader, altomsluttende fugtig jungleluft, landlig idyl, familiær stemning, et afslappet tempo, en overflod af tropiske frugtjuices og en balkon med udkig lige ind i junglen. Vi var landet i hvad der føltes som et hemmeligt ø-paradis på et skattekort.
Vi oplevede Bukit Lawang og dens lokalsamfund som gennemsyret af dedikationen til at redde orangutangen og arbejdet for at fremme den bæredygtige jungleturisme. Økoturismen. Om end et bevidst valg under turplanlægningen hjemme i stuen og med forudgående rejsekendskab til spartanske safariophold overraskede den forholdsvis primitive indlogering os alligevel, men vi savnede intet. De primitive forhold var blot med til at gøre rejsen endnu mere unik og satte livet hjemme i Danmark en smule i relief. Ganske sundt og på sin særegne vis helt underholdende! Det er en del af oplevelsen, når man rejser med et andet formål: At opleve en sumatra orangutang i den fri og uberørte natur.
Et uforglemmeligt trek off the beaten track
Dagen for vores orangutangeventyr var kommet. Et eventyr væk fra de gængse stier. Vi befandt os i et uspoleret grønt mekka af tætvoksende tårnhøje træer, enorme rødder som stejle trappetrin, frodigt buskads med kæmpeblade og lianer til brug som reb og gynge til et lille tiltrængt hvil.
Tæt på ubeskriveligt er det, der bedst kendetegner vores møde med den sumatranske regnskovs truede primat. Den langarmede menneskeabe. Skovmennesket. Regnskovens gartner. Vi har ø-hoppet og trekket meget i Sydøstasien, men har aldrig oplevet noget lignende.
Noget rødligt puslede højt oppe og lidt efter dukkede den første frem på en fodringsplatform. Lidt efter kom et par stykker til. Det var et særsyn. Senere på turen var vi heldige at spotte et par efter naturguidens udsagn vilde orangutanger, hvilket i dag snarere er undtagelsen end reglen.
Vi lærte om den sarte art og blev indviet i truslerne mod den: Illegal og legal skovrydning og skovbrande til fordel for udvikling af ikke bæredygtige palmeolieplantager, korrupte og profitorienterede politikere, skovhugst, illegal indfangning af orangutangunger med henblik på kæledyrshandel og handel med underholdningsdyr til turistindustrien, illegal og legal mineindustri, klimaforandringer og overførte sygdomme fra mennesket.
Orangutangen er uhyre vigtig for Sumatra og dens regnskov. Den er regnskovens gartner: Som flittig spiser af varieret frugt spreder den frø i skoven. Hermed hjælper den regnskoven til at regenerere og bidrager til udviklingen af økosystemet i Gunung Leuser National Park.
Med lidt halvtrætte ben og ømme muskler valgte vi at runde den lange orangutang-tur af med en afslappende ”hjemtransport” i form af et adrenalinkick: River tubing (traditionel river rafting på gummidæk) ned ad den brusende og strømfyldte Bohorok-flod. Synet af de vilde orangutanger var en oplevelse for livet, og turen blev som planlagt: En safaritur på orangutangernes præmisser.
Flagermusgrotten og Sungai Landak samt Danau Toba og Pulau Samosir
Er man først i Bukit Lawang, bør man ikke rejse hjem uden en lille vandretur til den imponerende flagermusgrotte og den sceniske Landak-flod. Vær dog forberedt på lidt af en klatretur for at komme ind i den!
Sumatra er også et eldorado af muligheder for kulturelskeren! I forlængelse af orangutangeventyret er et ophold på vulkanøen, Samosir, nærmest selvskrevet. Den ligger i den enorme kratersø, Toba, og emmer af kultur. Her møder man det gamle Batak-stammesamfund, og besøger man Huta Bolon Simanindo Batak Museum får man et særligt indblik i Batak-folkets frygtindgydende historie, sprog, særprægede byggestil, traditionelle dans og klædedragter.
Vil du opleve mere af Indonesien? Se vores rejser til Bali.