Mount Kilimanjaro – Afrikas højeste bjerg
Kilimanjaro er Afrikas højeste bjerg og ligger i Tanzania. Med en højde på 5.895 m er der altid sne på toppen, og de fleste kan nikke genkendende til billeder af savannens dyr med det majestætiske bjerg i baggrunden. Kilimanjaro er på UNESCO’s verdensarvsliste og er simpelthen synonymt med eventyr, og mange har det helt naturligt allerøverst på deres bucketlist.
Rejser til Kilimanjaro
Turen til Tanzania med fly er ofte med en mellemlanding eller to på vejen – f.eks. i Istanbul eller Doha, og den samlede rejsetid er typisk 14-18 timer fra København. Det er muligt at flyve til Arusha eller Kilimanjaro Lufthavn, hvorfra det blot er en kort køretur til Kilimanjaro Nationalpark.
Det anbefales, at rejse i januar-marts, da det generelt er de varmeste og tørreste måneder. Derimod frarådes rejser medio april-medio juni og november-december, da det er regnsæsonerne.
Hvorfor bør man bestige Kilimanjaro?
Kilimanjaro er velegnet for både begyndere og øvede. Afhængigt af rute og vejrforhold kan turen til toppen klares på alt imellem 5 og 14 dage. Vil du bestige Kilimanjaro, vil du få storslåede naturoplevelser, opleve et rigt dyreliv og voldsomme temperaturskift. Ved foden af bjerget er der ofte 30-35C, mens der på toppen kan være helt ned til -25C.
Mange kombinerer også rejsen til Kilimanjaro med et safari-eventyr i Serengeti, Lake Manyara og Ngongorokrateret i håb om at spotte ”The Big 5” (løve, kapbøffel, elefant, leopard og næsehorn), og det er bestemt heller ikke unormalt at kombinere Zanzibar og Kilimanjaro.
Hvad bør man tænke over inden man vælger at bestige Kilimanjaro?
Det er vigtigt, at du er i god form, hvis du vil nå helt til toppen af Kilimanjaro. Man siger, at man skal kunne klare at gå længere ture og løbe mellem 5 og 10 kilometer for at have den rette kondition. Derudover anbefales det ikke for folk med hjerte- eller lungeproblemer at bestige Kilimanjaro. Sidst, men ikke mindst er det vigtigt, at du sørger for at have de rigtige vaccinationer. Tal med din læge om, hvad der er relevant i dit tilfælde – det afhænger nemlig lidt af turens øvrige destinationer og rejsens længde samt hvilke vaccinationer du eventuelt har i forvejen.
5 tips til dig, der vil bestige Kilimanjaro
- Kom i form. Det kan ikke siges nok – du skal sørge for at træne op til afrejse, så din krop er gearet. Prøv evt. mindre treks og opsøg bakket terræn, så både skinneben og tæer udsættes for mere belastning end normalt. Gå også lange ture med oppakning, så det bliver indstillet korrekt og ikke belaster ryggen unødigt. Trekking på Kilimanjaro er fysisk krævende – og på nogle treks er der steder, der minder mere om bjergbestigning.
- Sørg for at have det rigtige udstyr. Du får brug for et par gode, lette vandrestøvler, som lader fødderne ånde. Derudover skal du have en god rygsæk som rummer det vigtigste til din dag, og du kan med fordel også investere i en Camelbak-taske til vand undervejs. Der er som regel bærere med, der tager sig af den tunge del af oppakningen.
- Pak let, men varieret. Der er store temperaturforskelle på vejen mod toppen. Du får derfor brug for at kunne tage ekstra lag tøj af og på undervejs.
- Forbered dig og læs op på højdesyge. Ved højder over 2.000 m risikerer du at blive ramt af højdesyge. På vejen mod toppen af Kilimanjaro ændres lufttrykket, hvilket kan give hovedpine og kvalme, hvis ikke kroppen akklimatiserer sig – altså får tid til at vænne sig til højderne. Det er også muligt at få piller på recept, der til en vis grad kan forebygge højdesyge.
Vælg en rute, der passer til dig – se mere i næste afsnit.
Ruterne på Kilimanjaro
- Machame (Whiskey ruten): Den mest populære af ruterne, da det er den, hvor flest når toppen. Grundet populariteten kan der være mange mennesker på ruten, men dette er hurtigt glemt, når du drages af naturoplevelser i verdensklasse. Turen tager 6-7 dage, og man stiger langsomt mod toppen, hvilket er med til at sænke risiko for højdesyge.
- Marangu (Coca Cola ruten): Ruten er populær, da den anses for at være den letteste af ruterne på Kilimanjaro, men virkeligheden er, at kun ganske få når toppen ad denne rute. Turen tager 5 dage og man overnatter i hytter undervejs.
- Lemosho: Ruten er velegnet, hvis du vil tage dig tid og vænne dig til højderne. Den byder bl.a. på vilde kløfter og udsigt over vestsiden af Kilimanjaro. Denne rute tager 7-8 dage.
- Rongai: Den eneste nordlige rute, som generelt er mindre turistet. Ruten har en fladere stigning, hvilket giver færre muligheder for akklimatisering og slutter med en hård stigning til sidst. Ruten foretrækkes under regnsæsonen og tager i alt 7 dage.
Oplevelser på vejen mod toppen
Hvert et trek og hver en rute byder på unikke oplevelser. Det skyldes ikke mindst den storslåede natur, men også guiderne, bærerne og de øvrige rejsende, der er med. De lokale guider er oftest vokset op med Kilimanjaro i baghaven og kender det som deres egen baglomme. Det er deres liv og levebrød, og de sætter en ære i at gøre trekket til en god oplevelse for dig.
Guiderne fortæller om naturen og trekket undervejs. Med på trekket er der også bærere, der sørger for at bære den tunge oppakning (rygsække, telte, gasblus, køkkengrej mm.). Hver dag er de lokale tidligt på færde og sørger for morgenmad og en god start på dagen. I løbet af dagene er det ikke unormalt at blive overhalet af bærere, der nærmest løber op af bjerget, mens de synger den lokale ”Kilimanjaro”-sang i kor – det skal helt sikkert opleves.
På vejen mod toppen er det store spørgsmål om det rent faktisk vil lykkes at nå toppen. Jo tættere man kommer, jo mere nervepirrende og virkeligt bliver det. Når toppen endelig nås er det hele turen og alle anstrengelserne værd. De mange minusgrader er næsten glemt, når man belønnes med den smukkeste solopgang over skyerne og en helt ubeskrivelig og uforglemmelig oplevelse.
Et Kilimanjaro trek er en oplevelse for livet! Se alle vores rejser til Kilimanjaro her.