fbpx
elefantbadning

Turismens mest udsatte dyr

Tænk på dyrene & rejs med god samvittighed

I kampen om et stærkere dyrevelfærd, har Ferie med Formål listet 10 af mest trude og udsatte dyrearter i turismen. Her får du en forklaring på, hvordan det hele hænger sammen. Ferie med Formål ønsker at bidrage til en bedre turisme for alle. Derfor arrangerer vi spændende rundrejse, og tildeler mindst en halv dag rejsen til et besøg i et rehabiliteringscenter, hvor du får lov til at hjælpe med dagens gerneninger. Desuden arrangerer vi prisvenlige safarirejser, så du kan opleve dyrene i det fri. Her kan du se vores dyrevenlige rejser

Vi gør opmærksom på stærke billeder, der kan virke stødende. 

Turismens mest truede dyrearter

1. Tigeren

Tigeren er én af de mest truede blandt de store katte. For 100 år siden var der over 100.000 tigere i naturen. I dag er der under 4.000 tilbage. Tre ud af ni kendte underarter er uddøde, og en fjerde – den sydkinesiske tiger – er ikke set i naturen siden 1970.

Hovedsageligt er skovrydning til fordel for landbrug, plantager og udviklingsmæssige aktiviteter såsom udbygning af vejnet de største syndere. Det er et stort problem for tigerne, som har brug for et areal på mellem 20 og 100 kvadratkilometer til deres territorier. Samtidig bliver tigernes byttedyr også ramt af, at levestederne forsvinder, så det bliver også sværere for tigerne at finde føde. Hertil er krybskytteri og fangeskab også trusler for tigerne. Hver enkelt del fra tigeren – fra knurhår til hale – bliver handlet på det illegale marked. Delene bliver bl.a. brugt i traditionel medicin og er et statussymbol i nogle asiatiske kulturer. I Indokina og Kina er krybskytteriet særligt omfattende.

Selvom man skal være meget heldig for at opleve tigeren i sit naturlige habitat, har du chancen på en rejse til Nepal, når vi besøger Chitwan National Park.

 

2. Elefanten

Der findes både elefanter i Afrika og i Asien, og begge steder er de i fare. I Afrika er de særligt i fare, fordi elfenben stadig bliver solgt for høje summer. I Asien bliver elefanterne holdt fanget – ofte helt fra fødslen – og udsat for tortur, så de lærer at adlyde og dermed underholde turister. De mest kendte aktiviteter, som skader elefanterne, er blandt andet elefantridning og elefantbadning. Synlige spor efter torturen er at finde på elefanterne. Dette kan være stiksår fra mahoutens våben og unaturligt adfærd. Omkring 16.000 asiatiske elefanter lider i fangenskab over hele verden. De fleste er ulovligt indfanget fra naturen, og ofte fra da de var små unger.

Ferie med Formål har nøje udvalgt vores samarbejdspartnere i Asien og Afrika, der tager sig af tidligere udsatte elefanter. På disse rejser får du en halv til en halv dag, i selskab med parkens dyrepassere. Du hjælper med at forberede elefantens mad, og observerer dem på afstand, imens dyrepasserne deler en masse spændende facts om dyret. Badning, ridning og diverse aktiviteter tager vi afstand fra. På en rejse til Cambodia samt vores Thailand rejser, kan du opleve, hjælpe og støtte elefanterne. Vil du tilbringe flere dage i parken, kan vi sagtens arrangere dette. 

Turismens mest truede dyrearter
Turismens mest truede dyrearter

3. Bjørne

På galdefabrikker holdes bjørne fanget som produktionsdyr. Man tapper og sælger her deres galde, fordi man mener, at den bruges i traditionel, asiatisk medicin. Under COVID-19 krisen mente man i Kina, at galden kunne kurere Corona-virussen. Derfor steg mishandlingen af bjørne gradvist i denne periode. Galden bliver solgt på sorte markeder, og er hovedårsagen til mishandlingen af bjørnene. På galdefabrikkerne sidder mange bjørne i små bure, som ikke er meget større end en telefonboks. De er stressede, hvilket resulterer i, at de bider deres poter til blods, banker hovedet mod tremmerne eller bider i dem, så deres tænder knækker. Der går ofte betændelse i sårene i bjørnenes maver, som skyldes tapningerne, og de får svulster, indvendige sår og galdesten. Nogle bjørne dør af indgrebene. Andre bjørne stopper med at producere galde efter få år, og bliver derefter overladt til sig selv i burene, hvor de sulter ihjel, eller de bliver dræbt, så deres galdeblærer og kløer kan sælges. En rapport fra World Animal Protection viser, at der er ca. 24.000 bjørne fanget i små bure rundt omkring i verden.

Ferie med Formål har indgået et samarbejde med et bjørne projekt, der huser bjørne, som kommer fra galdefarme og sorte markeder. Du kan besøge – og dermed støtte – projektet på en klassisk Laos rejse. Her får du blandt andet lov til at hjælpe med forberedelse af mad.

4. Hunde

Hunde lever i mange lande som gadehunde og i nogle asiatiske lande er ‘dog meat’ stadig udbredt på diverse markeder. I de fleste af disse lande anses hundene som skadedyr, især fordi mange af hundene har – eller kan have – sygdomme. Man frygter udbrud af sygdomme som for eksempel rabies. Derfor gik organisationer ind og uddannede lokale til at vaccinere hundene i stedet for at slå dem ihjel. Her så man enormt positive resultater med stor nedgang i rabies tilfælde.

Mange hunde lever stadig frit på gaderne. For at hjælpe med at forbedre deres vilkår, har Ferie med Formål indgået samarbejde med Soi Dog Foundation i Thailand. Soi Dog tager gadehunde ind, rehabiliterer dem, vaccinerer dem og steriliserer dem, hvorefter de sætter dem fri igen. Desuden arbejder Soi Dog aktivt på at bekæmpe salg af hundekød i Asien. Hos Ferie med Formål har du mulighed for at besøge Soi Dog på Phuket, og for hver rejse der går til Thailand, donerer vi – i dit navn – et beløb til dem. Du modtager et certifikat ved hjemrejse. Her kan du se præcis hvad pengene er gået til.

Hos Soi Dog kan du også adoptere en hund og dermed få et nyt familiemedlem med dig hjem. Kontakt Ferie med Formål, hvis det har interesse.

Hunde
Næsehorn

5. Næsehornet

For bare 150 år siden vrimlede det med sorte og hvide næsehorn på Afrikas savanner – formodentlig var der over en million af dem. I takt med at både  landbrug og byer voksede i løbet af 1900-tallet, faldt antallet af næsehorn drastisk. Hertil eskalerede krybskytteri i 1970’erne og 80’erne, og næsehornene kom i fare for helt at uddø. Antallet af sorte næsehorn faldt fra 1 million i 1900 til 100.000 i 1960 på grund af tab af levesteder. Op til 1995 forårsagede krybskytteri et decideret kollaps af arten, så antallet faldt til under 2.500 sorte næsehorn. Det var et fald på 98 %!

I dag er illegal handel med næsehornets horn en af hovedtruslerne mod det truede dyr. Hornet bliver især brugt til udsmykning (f.eks. som skæfte på daggerter i Mellemøsten) og i traditionel asiatisk medicin, hvor man tror, at pulveriseret horn har en helbredende effekt. Ligesom med mange andre store pattedyr er tab af levesteder historisk set den største trussel mod de afrikanske næsehorn.  Vil du opleve de eneste hvide næsehorn, der er tilbage i verden, kan det gøres på en safari i Kenya.

6. Delfiner & spækhuggere

Mange af de delfiner og spækhuggere, som lever i fangeskab, er fanget i naturen. En stor del af dem dør efter kort tid pga. den frygt og smerte, de oplever under tilfangetagelsen. De delfiner og spækhuggere, som overlever den første tid i fangenskab, tilbringer resten af livet i klorfyldte svømmebassiner med minimal plads at svømme rundt på. I havet svømmer de ca. 100 kilometer om dagen. Mange delfiner får mavesår og hjerteanfald, fordi livet i fangenskab er så stressende for dem.

Ifølge en rapport for World Animal Protection er der idag 80 registrerede steder, der tilbyder turister at svømme med delfiner og et ukendt antal ikke-registrerede steder. Omkring 1.600 delfiner bruges i underholdning over hele verden. Ønsker du at opleve hvaler og delfiner i det fri, findes der – bogstavelig talt – et hav af muligheder. Ferie med Formål har flere rejsemål hvor forskellige delfiner og hvaler kan opleves i det fri. Kontakt os og hør nærmere, eller find dem under vores dyrevenlige rejser

Spækhugger
Turismens mest truede dyrearter

7. Aber

Forskellige abearter ses mere og mere på skuldrene af lokale, hvor turister kan få taget billeder med dem. Der bliver afholdt ”monkey shows” rundt omkring, hvor man kan se aber cykle, gætte tal, hente kokosnødder, spille bold og andre ting, der ikke matcher deres natur og instinkt. Blandt de forskellige abearter er blandt andet makakaaben, gibbonaben, orangutangen nogle af de mest udsatte.

Som gæst i både Asien og Afrika har du stor chance for at opleve aber i det fri. Det er faktisk næsten umuligt ikke at støde på dem, hvis du gerne vil se dem. På stort set alle vores rejser til Asien, kan du støde på aber i det fri.

Oplev f.eks. Gibbonaberne i Laos jungle, når vi besøger Gibbon Experience. Her overnatter vi i verdens højeste træhuse, og står op til lyden af Gibbonabernes sang.

Du kan også besøge vores partnere i Borneo, der har et rehabiliteringscenter for orangutanger. Vi besøger centeret og får efterfølgende chance for at opleve flere borneo orangutanger i det fri, når vi besøger regnskoven.

8. Bjerggorillaen

Bjerggorillaen er en meget truet dyreart, fordi vi mennesker har presset den op i en krog. Der er kun omtrent 1.000 bjerggorillaer tilbage i verden, og deres habitat er skrumpet ind til blot to bjergskovområder i det centrale Afrika.

Bjerggorillaen er presset fra flere fronter: fælder, skovfældning, klimaforandringer og sygdomme, som er blevet overført til dem fra mennesker, har ført til, at bestanden nu er på et kritisk lavt niveau. Da de fleste udfordringer er menneskeskabte, betyder det, at løsningen også ligger hos os. Med din støtte kan vi sammen fortsætte kampen for de kritisk truede bjerggorillaer.

Ferie med Formål har indgået et samarbejde med en lokal arrangør i Bwindi, så du kan opleve Gorillaerne i deres naturlige habitat. Derudover besøger vi også Batwa-stammen, som tidligere boede i skoven og blev jaget fra hus og hjem, da man lavede skoven om til en national park, for at bevare gorillaerne.

 

Gorilla
Turismens mest udsatte dyr

9. Fugle

Flere forskellige fuglearter lever på kanten af udryddelse. Fuglene er udrydningstruet på grund af indfangning til brug som burfugl, og her er der iværksat avlsprogrammer med udsætninger for at øge bestanden igen. Et eksempel er Balistæren, også kendt som ’Bali Starling’.

Balistær er en stæreart, som er endemisk til den indonesiske ø Bali.

Ferie med Formål har indgået samarbejde med ét af disse avlsprogrammer. Her inviteres du indenfor og får et indblik i projektet og kommer på fuglespotting. Du kan besøge avlsprogrammet på vores rejser til Bali. Bali stæren er langt fra den eneste fugleart der kæmper for overlevelse. I flere lande bliver forskellige fuglearter holdt fanget. Mange bliver solgt på det sorte marked, hvor andre anvendes til diverse shows. 

Er du en fugle enthusiast, anbefaler vi, at du rejser til enten Costa Rica, Tanzania, Kenya eller vores fuglerejse i Nepal.

10. Skildpadder

Skildpadderne er endnu en truet dyreart. De dør på mange måder. Nogle forveksler plastikposer i havet med vandmænd og bliver kvalt. Andre spiser plastikstykker indtil deres tarmsystem blokerer så de sulter ihjel – hvis ikke deres maver når at eksplodere inden. Og så er der alle dem, der bliver viklet ind i sixpack-holdere, ballonsnore eller gamle fiskenet, og som drukner som konsekvens heraf. I visse lande bliver skildpadder til og med solgt på markeder. Situationen er ekstra kritisk, fordi seks ud af verdens syv arter af havskildpadder i forvejen er klassificeret som enten kritisk truede, truede eller sårbare. Flere parker huser også skildpadder, hvor du som gæst kan få lov til at holde dem. Mange taber dem – og det kan de ikke holde til, da de bliver udsat for et hårdt tryk, når de rammer jorden, hvilket kan ødelægge deres skjold.

Ferie med Formål har flere rejser, hvor du kan opleve skildpadder i det fri. Herunder Nepal, Costa Rica og Cambodia. Vi har også dannet samarbejde med projektet ‘Lets clean up Nepal’ hvor vi tilbringer en halv dag i Chitwan National Park med frivilligt arbejde, og hjælper med at samle og sortere affald.

 

Kilder: WWF, World Animal Protection, Dyrenes beskyttelse.
Turismens mest udsatte dyr

Hjælp os med at forbedre vilkårene for de truede dyrearter.

Ferie med Formål arbejder aktivt på at få flere samarbejdspartnere rundt omkring i verden, der er til gavn for dyrene. Har du kendskab til organisationer der sætter dyrvelfærd i fokus? Kontakt os og lad os gøre en forskel sammen.